Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj Ful Medames. Ten bezglutenowy i wegański przepis służy 6 i kosztuje 88 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 215 kalorii, 6G białka, oraz 15 g tłuszczu. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka płatków chili-pieprz, sól, egipska fasola fava i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 72%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Ful Medames (Dip Fasolowy Fava), oraz Kolacja: Ful Medames (Fasola Śniadaniowa W Stylu Egipskim) dla podobnych receptur.
Instrukcje
1
Ponieważ czas gotowania zależy od jakości i wieku fasoli, dobrze jest ugotować je z wyprzedzeniem i podgrzać, gdy będziesz gotowy do podania. Odsączoną fasolę ugotować w świeżej porcji niesolonej wody w dużym rondlu z pokrywką do miękkości, dodając wodę, aby je przykryć, i sól, gdy fasola zmięknie. Zajmują 2-2 i pół godziny Delikatnego gotowania na wolnym ogniu. Gdy ziarna są miękkie, pozwól, aby ciecz się zmniejszyła. Zwykle wyjmuje się chochlę lub dwie fasole i rozgniata je płynem do gotowania, a następnie miesza z powrotem do fasoli. Ma to na celu zagęszczenie sosu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Fasola
SOS
Woda
Sól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z Sosem
Chochla
2
Fasolę podawać w miseczkach posypanych posiekaną natką pietruszki i w towarzystwie arabskiego chleba.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pietruszka-nać
Fasola
Chleb
Zupa
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Puszka Fasolki Szparagowej Po Francusku, Odsączona
3
Przekaż składniki dressingu, aby każdy mógł sobie pomóc: butelkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ćwiartowane cytryny, sól i pieprz, mały spodek z rozgniecionym czosnkiem, jeden z płatkami papryki chili i jeden z mielonym kminkiem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Oliwa Z Oliwek Extra Virgin
Sól I Pieprz
Kminek Mielony
Czosnek
Cytryna
Pieprz
Papryka Chili
4
Fasola jest jedzona delikatnie rozgnieciona widelcem, tak aby wchłonęła dressing.
Składniki, których będziesz potrzebować
Fasola
5
Opcjonalne
6
Garnishes
7
Jajka na twardo obrać-1 na osobę-pokroić w misce z fasolą.
Składniki, których będziesz potrzebować
Jajko Na Twardo
Fasola
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Puszka Fasolki Szparagowej Po Francusku, Odsączona
8
Fasolę ułożyć posiekaną sałatką ogórkowo-pomidorową i cienko pokrojoną delikatną cebulą lub szalotkami. W przeciwnym razie podaj dobry pęczek szalotki i poćwiartowanych pomidorów i ogórków pokrojonych w patyki.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ogórek
Zielona Cebula
Pomidor
Cebula
Fasola
9
Podawać z sosem śmietanowym tahina (Strona 6
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos śmietanowy
10
lub sałatka (strona 67), z ogórkami i pokrojoną cebulą namoczoną w occie przez 30 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ogórki Kiszone
Ocet
Cebula
11
Innym sposobem podawania ful medames jest duszenie w sosie pomidorowym garlicky (patrz strona 464).
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos Pomidorowy
12
W Syrii i Libanie jedzą ful medames z jogurtem lub serem feta, oliwkami i małymi ogórkami.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ser Feta
Ogórek
Oliwki
Jogurt
13
Wariacje
14
Tradycyjnym sposobem zagęszczania sosu jest wrzucenie garści czerwonej soczewicy (1/4 szklanki) do wody na początku gotowania.
Składniki, których będziesz potrzebować
Czerwona Soczewica
SOS
Woda
15
W Iraku duża brązowa fasola jest używana zamiast małych egipskich, w potrawie zwanej badkila, która jest również sprzedawana na śniadanie na ulicy.
Składniki, których będziesz potrzebować
Fasola
16
Reprinted with permission from the New Book of Middle Eastern Food by Claudia Roden, (C) 2000, Knopf