Ful Medames

Ful Medames
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj Ful Medames. Ten bezglutenowy i wegański przepis służy 6 i kosztuje 88 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 215 kalorii, 6G białka, oraz 15 g tłuszczu. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka płatków chili-pieprz, sól, egipska fasola fava i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 72%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Ful Medames (Dip Fasolowy Fava), oraz Kolacja: Ful Medames (Fasola Śniadaniowa W Stylu Egipskim) dla podobnych receptur.

Instrukcje

1
Ponieważ czas gotowania zależy od jakości i wieku fasoli, dobrze jest ugotować je z wyprzedzeniem i podgrzać, gdy będziesz gotowy do podania. Odsączoną fasolę ugotować w świeżej porcji niesolonej wody w dużym rondlu z pokrywką do miękkości, dodając wodę, aby je przykryć, i sól, gdy fasola zmięknie. Zajmują 2-2 i pół godziny Delikatnego gotowania na wolnym ogniu. Gdy ziarna są miękkie, pozwól, aby ciecz się zmniejszyła. Zwykle wyjmuje się chochlę lub dwie fasole i rozgniata je płynem do gotowania, a następnie miesza z powrotem do fasoli. Ma to na celu zagęszczenie sosu.
Składniki, których będziesz potrzebować
FasolaFasola
SOSSOS
WodaWoda
SólSól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z SosemPatelnia Z Sosem
ChochlaChochla
2
Fasolę podawać w miseczkach posypanych posiekaną natką pietruszki i w towarzystwie arabskiego chleba.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pietruszka-naćPietruszka-nać
FasolaFasola
ChlebChleb
ZupaZupa
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Puszka Fasolki Szparagowej Po Francusku, OdsączonaPuszka Fasolki Szparagowej Po Francusku, Odsączona
3
Przekaż składniki dressingu, aby każdy mógł sobie pomóc: butelkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ćwiartowane cytryny, sól i pieprz, mały spodek z rozgniecionym czosnkiem, jeden z płatkami papryki chili i jeden z mielonym kminkiem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Oliwa Z Oliwek Extra VirginOliwa Z Oliwek Extra Virgin
Sól I PieprzSól I Pieprz
Kminek MielonyKminek Mielony
CzosnekCzosnek
CytrynaCytryna
PieprzPieprz
Papryka ChiliPapryka Chili
4
Fasola jest jedzona delikatnie rozgnieciona widelcem, tak aby wchłonęła dressing.
Składniki, których będziesz potrzebować
FasolaFasola
5
Opcjonalne
6
Garnishes
7
Jajka na twardo obrać-1 na osobę-pokroić w misce z fasolą.
Składniki, których będziesz potrzebować
Jajko Na TwardoJajko Na Twardo
FasolaFasola
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Puszka Fasolki Szparagowej Po Francusku, OdsączonaPuszka Fasolki Szparagowej Po Francusku, Odsączona
8
Fasolę ułożyć posiekaną sałatką ogórkowo-pomidorową i cienko pokrojoną delikatną cebulą lub szalotkami. W przeciwnym razie podaj dobry pęczek szalotki i poćwiartowanych pomidorów i ogórków pokrojonych w patyki.
Składniki, których będziesz potrzebować
OgórekOgórek
Zielona CebulaZielona Cebula
PomidorPomidor
CebulaCebula
FasolaFasola
9
Podawać z sosem śmietanowym tahina (Strona 6
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos śmietanowySos śmietanowy
10
lub sałatka (strona 67), z ogórkami i pokrojoną cebulą namoczoną w occie przez 30 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ogórki KiszoneOgórki Kiszone
OcetOcet
CebulaCebula
11
Innym sposobem podawania ful medames jest duszenie w sosie pomidorowym garlicky (patrz strona 464).
Składniki, których będziesz potrzebować
Sos PomidorowySos Pomidorowy
12
W Syrii i Libanie jedzą ful medames z jogurtem lub serem feta, oliwkami i małymi ogórkami.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ser FetaSer Feta
OgórekOgórek
OliwkiOliwki
JogurtJogurt
13
Wariacje
14
Tradycyjnym sposobem zagęszczania sosu jest wrzucenie garści czerwonej soczewicy (1/4 szklanki) do wody na początku gotowania.
Składniki, których będziesz potrzebować
Czerwona SoczewicaCzerwona Soczewica
SOSSOS
WodaWoda
15
W Iraku duża brązowa fasola jest używana zamiast małych egipskich, w potrawie zwanej badkila, która jest również sprzedawana na śniadanie na ulicy.
Składniki, których będziesz potrzebować
FasolaFasola
16
Reprinted with permission from the New Book of Middle Eastern Food by Claudia Roden, (C) 2000, Knopf
TrudnośćEkspert
Gotowe W45 m.
Porcje6
Ocena Zdrowia29
Magazyn