Ful Medames
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj Ful Medames. Ten bezglutenowy i wegański przepis służy 6 i kosztuje 88 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 215 kalorii, 6G białka, oraz 15 g tłuszczu. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka płatków chili-pieprz, sól, egipska fasola fava i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 72%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Ful Medames (Dip Fasolowy Fava), oraz Kolacja: Ful Medames (Fasola Śniadaniowa W Stylu Egipskim) dla podobnych receptur.
Instrukcje
Ponieważ czas gotowania zależy od jakości i wieku fasoli, dobrze jest ugotować je z wyprzedzeniem i podgrzać, gdy będziesz gotowy do podania. Odsączoną fasolę ugotować w świeżej porcji niesolonej wody w dużym rondlu z pokrywką do miękkości, dodając wodę, aby je przykryć, i sól, gdy fasola zmięknie. Zajmują 2-2 i pół godziny Delikatnego gotowania na wolnym ogniu. Gdy ziarna są miękkie, pozwól, aby ciecz się zmniejszyła. Zwykle wyjmuje się chochlę lub dwie fasole i rozgniata je płynem do gotowania, a następnie miesza z powrotem do fasoli. Ma to na celu zagęszczenie sosu.
Fasolę podawać w miseczkach posypanych posiekaną natką pietruszki i w towarzystwie arabskiego chleba.
Przekaż składniki dressingu, aby każdy mógł sobie pomóc: butelkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ćwiartowane cytryny, sól i pieprz, mały spodek z rozgniecionym czosnkiem, jeden z płatkami papryki chili i jeden z mielonym kminkiem.
Fasola jest jedzona delikatnie rozgnieciona widelcem, tak aby wchłonęła dressing.
Jajka na twardo obrać-1 na osobę-pokroić w misce z fasolą.
Fasolę ułożyć posiekaną sałatką ogórkowo-pomidorową i cienko pokrojoną delikatną cebulą lub szalotkami. W przeciwnym razie podaj dobry pęczek szalotki i poćwiartowanych pomidorów i ogórków pokrojonych w patyki.
Podawać z sosem śmietanowym tahina (Strona 6
lub sałatka (strona 67), z ogórkami i pokrojoną cebulą namoczoną w occie przez 30 minut.
Innym sposobem podawania ful medames jest duszenie w sosie pomidorowym garlicky (patrz strona 464).
W Syrii i Libanie jedzą ful medames z jogurtem lub serem feta, oliwkami i małymi ogórkami.
Tradycyjnym sposobem zagęszczania sosu jest wrzucenie garści czerwonej soczewicy (1/4 szklanki) do wody na początku gotowania.
W Iraku duża brązowa fasola jest używana zamiast małych egipskich, w potrawie zwanej badkila, która jest również sprzedawana na śniadanie na ulicy.
Reprinted with permission from the New Book of Middle Eastern Food by Claudia Roden, (C) 2000, Knopf