Jak przygotować i zjeść gruszkę kaktusową?

Gruszka kaktusowa jest również znana jako figa kaktusowa, meksykański owoc tuńczyka, owoc kaktusa i opuncja. Jeden z sekretnych składników fantazyjnej margarity, rośnie naturalnie w Meksyku, gdzie powszechnie je się opuncje. Gruszki kaktusowe są uznawane za pożywienie, ponieważ są jednym z najbardziej odżywczych owoców, bogatym w błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze, wapń i witaminę c. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak przygotować i zjeść gruszkę kaktusa.

Czym jest gruszka kaktusowa?

Tylko nieliczni są świadomi, że owoce kaktusa nopal, kaktusy z łopatkami w kształcie ogona bobra, są w rzeczywistości jadalne. Te neonowe owoce nazywane są kaktusami lub opuncjami ze względu na ich wielkość i kształt przypominający gruszki. Gruszki kaktusowe zapewniają aromatyczny sok, który smakuje podobnie do mieszanki arbuza, malin i truskawek. Kolor kłującej skórki gruszki kaktusowej może różnić się od fioletowoczerwonego do zielonego. Jego porowaty, miękki miąższ, posypany czarnymi nasionami, również ma kolor od głębokiego różu do żółtozielonego. Chociaż jego owoce są słodkie, mogą być mdłe w smaku, ale nadal mają aromat podobny do melona. Gruszki kaktusowe są popularne w Ameryce Południowej i Środkowej, Meksyku, Afryce Południowej i krajach śródziemnomorskich.

Jak używać gruszki kaktusowej?

Sok z gruszki kaktusowej jest często używany do robienia cukierków lub dżemu, do sałatki vinaigrette i do przyprawiania lukru. Co więcej, zaskakująco dobrze sprawdza się w koktajlach. Odgotowana gruszka kaktusowa z odrobiną soku z cytryny i pomarańczy może stworzyć sos do serników i sałatek owocowych.

Skąd wziąć kaktusową gruszkę?

Niektóre supermarkety z naturalną żywnością, wiele rynków rolnych i rynki meksykańskie oferują owoce gruszki kaktusowej. Można jednak znaleźć go naturalnie rosnący w Morzu Śródziemnym, Kalifornii, Meksyku i na południowym zachodzie. Chociaż gruszki kaktusowe, które można kupić na targu, mają usunięte i oczyszczone, przypominające włosy, maleńkie kolce, te, które świeżo pozyskuje się na wolności, są nimi pokryte. Upewnij się, że trzymasz zadziory w ciężkich skórzanych rękawiczkach i pocieraj je mocno szczotką i wodą, aby zagwarantować, że ciernie znikną. Tak czy inaczej, gruszki kaktusowe należy ostrożnie obchodzić się z rękawiczkami, aby były bezpieczne.

Jaka część gruszki kaktusowej jest jadalna?

Tylko owoce w opuncji są jadalne i nie zaleca się jeść kolców ani obierać.

Jak przygotować gruszkę kaktusową?

Możesz pokroić i przygotować gruszki kaktusowe, wykonując następujące czynności lub metody.

  1. Pokrój oba końce gruszki kaktusa i wyrzuć je.
  2. Zrób długi pionowy lub skierowany w dół plasterek na korpusie gruszki kaktusowej.
  3. Wsuń palec przez plasterek i mocno chwyć skórę.
  4. Oderwij skórę. Zacznij od mięsistej, grubej skóry, która jest owinięta na całej gruszce kaktusa. Odrzuć obraną skórę, a w końcu zostaniesz z samą gruszką kaktusową. Jego miąższ usiany jest niezliczoną ilością małych czarnych jadalnych nasion. Możesz po prostu pokroić gruszkę na kawałki i zjeść, nasiona i wszystko.
  5. Aby wydobyć sok z owoców kaktusa, umieść obrane gruszki w robocie kuchennym lub blenderze i mieszaj, aż się upłynną. Zmiksowane gruszki przełóż na sitko o drobnych oczkach, aby przecedzić sok do miski lub dzbanka. Wyrzuć pozostałe nasiona i miąższ.


Jak gotować gruszkę kaktusową?

Większość przepisów, w których używa się gruszki kaktusowej jako składnika, często wymaga ugotowania jej na miazgę, odcedzenia i ponownego ugotowania, aby zrobić galaretkę, sosy, syrop i dżemy.

Jak jeść gruszkę kaktusową?

Istnieje wiele sposobów na spożycie gruszki kaktusowej. Możesz go ugotować na galaretkę gruszkową, chutney lub dżem. Sok po ugotowaniu i rozdrobnieniu cukrem może służyć jako syrop do koktajli. Sosy o smaku gruszki kaktusowej są idealne do pieczonego mięsa, ponieważ dodają tak wiele smaku. Ziemisty smak gruszek kaktusowych doskonale nadaje się do pikantnych i słodkich przepisów. Przetarte i odcedzone surowe owoce to słynny składnik margarity. Łopatki kaktusów są jadalne i można je marynować, grillować lub smażyć. Gruszki kaktusowe w Meksyku, podobnie jak inne owoce, są ogólnie spożywane na surowo. Czerwone opuncje są czasami zamieniane na napoje alkoholowe, takie jak sfermentowany napój colonche i likier chiquito. Melcocha, słodki dżem z gotowanej gruszki kaktusowej, służy do smarowania chleba i tortilli.

Jak długo gruszka kaktusowa będzie świeża?

Gruszki kaktusowe powinny być świeże w szufladzie lodówki lub na blacie przez tydzień lub dwa, ale zależy to od ich dojrzałości w momencie zakupu. Jeśli gruszki kaktusowe są rozcięte, możesz przechowywać je w hermetycznych pojemnikach, aby zachować ich świeżość.