Focaccia z rozmarynem i oliwkami
Przepis na Focaccię z rozmarynem i oliwkami można przygotować w około 1 godzinę. Za 13 centów za porcję otrzymasz chleb na 16 osób. Jedna porcja zawiera 130 kalorii, 3 g białka i 4 g tłuszczu. Ten przepis z Taste of Home wymaga aktywnych drożdży, soli, mąki i mąki kukurydzianej. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał dobry wynik łyżeczkowy wynoszący 41%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać także takie przepisy, jak Focaccia z rozmarynem i oliwą z oliwek, Focaccia z kalamatanu z oliwkami i rozmarynem oraz Chleb Focaccia z rozmarynem i oliwą z oliwek.
Instrukcje
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, 1/2 łyżeczki rozmarynu, sól i pieprz. Wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami oleju. Wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię; wyrabiać 3 minuty.
Dodaj oliwki i pozostały rozmaryn; ugniatać 1 minutę dłużej.
Umieścić w natłuszczonej misce, obracając raz, aby posmarować wierzch. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
Ciasto zagnieść i podzielić na pół. Przykryj i odstaw na 5 minut.
Na natłuszczoną blachę do pieczenia posyp mąką kukurydzianą.
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na 10-centymetrowy placek. koło; ułożyć na blachach do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 30 minut. Opuszkami palców zrób kilka wgłębień na wierzchu ciasta.
Ciasto posmarować pozostałym olejem.
Posypać serem oraz dodatkowo pieprzem i rozmarynem.
Piec w temperaturze 375° przez 25-30 minut lub do złotego koloru.
Polecane wino: Chianti, Verdicchio, Trebbiano
Focaccia świetnie komponuje się z Chianti, Verdicchio i Trebbiano. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie wina białe, które dobrze komponują się z rybami i białym mięsem, natomiast Chianti to świetne włoskie czerwone wino do cięższych, odważniejszych dań. Możesz spróbować Cipriani Prosecco. Oceniającym podoba się, z oceną 4,9 na 5 gwiazdek i ceną około 19 dolarów za butelkę.
![Prosecco Cipriani]()
Prosecco Cipriani
Cipriani Bellini to znany na całym świecie koktajl na bazie miąższu białej brzoskwini i brutalnego wina musującego. Zostało wynalezione w 1948 roku przez Giuseppe Cipriani z Harry's Bar w Wenecji i serwowane jest w każdym lokalu Cipriani na całym świecie. Świetny sposób na rozpoczęcie każdej imprezy lub niedzielny brunch! Cipriani Bellini charakteryzuje się eleganckimi, świeżymi i owocowymi aromatami ze zrównoważoną słodyczą i pachnącymi bąbelkami. Idealne o każdej porze, świetne jako aperitif.