Flatbread Algierski
Jedna porcja tego dania zawiera ok. 4G białka, 11g tłuszczu, oraz w sumie 187 kalorii. Ten bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegański przepis służy 12 i kosztuje 57 centów za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz paprykę, wodę, kurkumę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 5 godzin. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 21%. Ten wynik nie jest taki super. Podobne przepisy to Klon pieczone warzywa i chrupiący bekon Flatbread dla Fabulous Flatbread Challenge, Borek Algierski, oraz Garantita (Algierskie Ciasto Z Ciecierzycą).
Instrukcje
W dużej misce wymieszać mąkę, sól i 2 łyżki oleju. Powoli mieszaj w wodzie, aż powstanie miękkie ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody 1 łyżka na raz. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagnieść, posypując wystarczającą ilością mąki, aby ciasto nie przywierało, aż będzie gładkie i elastyczne, około 15 minut.
Uformować ciasto w kulkę i zalać 2 łyżkami oleju w misce. Przykryj miskę folią i pozostaw ciasto w ciepłej temperaturze pokojowej 1 godzinę.
Wymieszać razem kminek, papryka, kurkuma, i pozostałe 1/4 szklanki oleju w małej misce.
Podziel ciasto na 12 równych kawałków, a pozostałe kawałki pozostając przykryte folią, spłaszcz 1 kawałek ciasta na dysk.
Rozwałkuj dysk tak cienko, jak to możliwe (w 9-calowy Okrągły) na lekko posypanej mąką powierzchni za pomocą 6-calowego drewnianego kołka lub wałka do ciasta.
1 łyżeczkę przyprawionego oleju rozprowadzić opuszkami palców na cieście, następnie zwinąć szczelnie w długi cylinder i zwinąć w ciasną spiralę.
Przenieść na duży arkusz papieru pergaminowego, a następnie luźno przykryć folią.
Zrób jeszcze 11 Spiral w ten sam sposób.
Taśma inny arkusz pergaminu do powierzchni roboczej i na nim rozwałkować 1 spirala ciasta w okrągły około 6 cali średnicy.
Rozgrzać suchą dużą patelnię żeliwną lub patelnię na średnim ogniu do gorąca, a następnie gotować płaski chleb, obracając raz, aż nadmuchane i rumiane w miejscach, 3 do 4 minut w sumie.
Przełożyć na talerz i przykryć ręcznikiem kuchennym.
Rozwałkować i gotować 11 więcej płaskich chlebów, układając je na talerzu.
Cape Mentelle Margaret River Chardonnay '05
* Flatbreads są najlepsze, gdy świeżo wykonane, ale mogą być gotowane 1 dzień wcześniej, a następnie schłodzone i przechowywane, zawinięte w folię, w temperaturze pokojowej. Podgrzać (w folii) w piekarniku 177° lub na parze około 10 minut.* Spirale ciasta można rozwałkować (ale nie gotować) 1 dzień wcześniej i schłodzić, warstwowo między arkuszami folii, a następnie szczelnie owinięte, na blasze do pieczenia. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed gotowaniem.