Dżem żurawinowo-pomarańczowy z Krystalizowanym imbirem
Dżem żurawinowo-pomarańczowy z Krystalizowanym imbirem to bezglutenowe, przyjazne dla fodmap i wegetariańskie przyprawa. Na 13 centów za porcję, ten przepis okładki 0% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 60. Jedna porcja zawiera 67 kalorii, 0g białka, oraz 0g tłuszczu. Jeśli masz masło, regularne pektyny owocowe, krystalizowany imbir i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Ten przepis od Serious Eats ma 1 fanów. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 7%. Ten wynik jest bardzo zły (ale nadal można go naprawić). Podobne przepisy to Sekretny składnik (żurawina): Chutney żurawinowy z pomarańczą i Krystalizowanym imbirem, Crockpot Apple & Cranberry Sauce with Orange & Crystallized Ginger, oraz Żurawina, mandarynka i Krystalizowana-imbir.
Instrukcje
Jeśli zamierzasz zachować dżem, przygotuj słoiki i pokrywki: umieść sześć pół-kufli słoików na stojaku w dużym garnku.
Dodaj wystarczającą ilość wody, aby przykryć słoiki i zagotuj na dużym ogniu. Gotować przez 10 minut, a następnie wyłączyć ogień i pozostawić słoiki do odpoczynku w gorącej wodzie. W międzyczasie umieść paski i pokrywki w małym rondlu i przykryj wodą.
Podgrzewaj na średnim ogniu, aż woda się ugotuje, a następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól opaskom i pokrywkom odpocząć w gorącej wodzie, aż będą gotowe do użycia.
Pomarańcze pokroić na ćwiartki (pozostawić skórki) i usunąć nasiona.
Przenieść pomarańcze do robota kuchennego i pulsować, aż grubo posiekane.
Przenieść miąższ pomarańczy do dużego garnka o grubym dnie. Żurawinę wcisnąć do malaksera, aż będzie grubo posiekana.
Dodaj je do garnka z pomarańczami.
Dodać 2 szklanki wody i laskę cynamonu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż żurawina i skórki pomarańczowe zmiękną, o 10 protokół.
Posyp pektynę mieszanką żurawinową i wymieszaj, aby połączyć. Wymieszać z masłem. Powrót mieszaninę do wrzenia.
Dodać cukier na raz i powrócić do wrzenia. Gotować twardo przez minutę.
Zdjąć i wyrzucić laskę cynamonu. Wymieszać z krystalizowanym imbirem.
Kadzi gorący dżem do gorących sterylizowanych słoików, pozostawiając 1/4-calowy headspace. Wytrzyj obręcze słoików, przykryj pokrywkami i przykręć opaski, aż będą ledwo ciasne.
Słoiki umieścić na stojaku w garnku i całkowicie przykryć wodą. Przykryć garnek i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować przez 10 minut. Wyłączyć ogień, odkryć garnek i pozostawić słoiki na odpoczynek w wodzie przez pięć minut.
Wyjmij słoiki z garnka i pozostaw je w spokoju na blacie przez sześć godzin lub przez noc.