Domowy Jogurt
Domowy jogurt może być dobrym przepisem, aby rozszerzyć swoje pudełko na przepis na poranny posiłek. Ten przepis służy 4. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, pierwotny i wegetariański przepis ma 153 kalorie, 8G białka, oraz 8G tłuszczu na porcję. Na 42 grosze za porcję, ten przepis okładki 8% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis od Epicurious ma 1 fanów. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Ogólnie ten przepis zarabia całkiem dobry spoonacular wynik 43%. Spróbuj Domowy Jogurt Wegański (Jogurt Tofu), Domowy Jogurt, oraz Domowy Jogurt dla podobnych receptur.
Instrukcje
Zacznij od czyszczenia i sterylizacji całego sprzętu i narzędzi, a także powierzchni roboczej. Większość naczyń i pojemników do przechowywania można dezynfekować w zmywarce (niektóre maszyny mają ustawienie dezynfekcji). Alternatywnie, sterylizuj wszystko we wrzącej wodzie.
Przygotuj lodową kąpiel, wypełniając dużą miskę lub umywalkę lodem.
Podłącz termometr cukierków do ciężkiego, dużego garnka i dodaj mleko.
Umieść garnek na umiarkowanym ogniu i podgrzej mleko, aż osiągnie co najmniej 82° lub wrze, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec tworzeniu się skóry i upewniając się, że mleko nie oparzy się ani nie zagotuje. Alternatywnie, umieść mleko w dużej misce bezpiecznej dla mikrofal lub dużej szklanej miarce z wylewką (dla łatwego nalewania) i podgrzej je w kuchence mikrofalowej w odstępach 2-3 minut, aż osiągnie 180° lub zagotuje.
Wyjąć mleko z ognia i pozostawić do ostygnięcia do 110 ° F do 46°. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, umieść garnek w przygotowanej łaźni lodowej i od czasu do czasu mieszaj mleko. (Jeśli temperatura mleka spadnie zbyt nisko, przywróć go do ognia.)
Jeśli używasz jogurtu jako kultury startowej: w małej misce połącz około 1 szklankę ciepłego mleka z jogurtem i wymieszaj, aby połączyć.
Dodaj mieszaninę jogurtowo-mleczną do pozostałego ciepłego mleka i mieszaj, aż do całkowitego włączenia. Nie mieszać energicznie.
W przypadku użycia sproszkowanej Kultury jogurtowej: postępuj zgodnie z instrukcjami producenta i dodaj określoną ilość sproszkowanej kultury do ciepłego mleka; ubijaj aż do całkowitego włączenia. Nie mieszać energicznie.
Wlać lub kadzi mieszaninę do pojemników do produkcji jogurtu lub innego inkubatora (Jeśli za pomocą termosu, najpierw ogrzać wnętrze gorącą wodą z kranu) i inkubować między 110 ° F i 115 ° F przez 5 do 10 godzin, w zależności od pożądanego smaku i konsystencji-dłuższe okresy inkubacji wytwarza grubszy, bardziej cierpki jogurt. Nie przeszkadzaj jogurtowi podczas inkubacji.
Przykryć jogurt i przechowywać w lodówce, aż ostygnie, 2 do 3 godzin. (Jeśli użyłeś termosu do inkubacji, przenieś gotowy jogurt do nieizolowanego pojemnika do schłodzenia, aby temperatura spadła.) Wymieszać wszelkie aromaty do jogurtu tuż przed podaniem. (W przypadku grubszego, greckiego jogurtu, po inkubacji łyżkę jogurtu do durszlaka wyłożonego gazą ustawionego nad miską i pozostawić do spuszczenia, przykrytego lodówką, przez co najmniej 1 godzinę lub na noc. Wyrzucić serwatkę, która spływa z jogurtu lub zarezerwować go do innego użycia.)
Jogurt można przechowywać w lodówce, w pokrytych szklanych, ceramicznych lub plastikowych pojemnikach, do 2 tygodni, ale smak będzie najlepszy w pierwszym tygodniu. W miarę starzenia się jogurtu staje się bardziej cierpki. Jeśli z jogurtu oddziela się więcej serwatki, po prostu wymieszaj ją z powrotem przed podaniem.
* Jogurt musi inkubować przez co najmniej 5 godzin, ale może bezpiecznie inkubować znacznie dłużej, nawet przez noc. Jeśli używasz ekspresu do jogurtu z timerem i ustawiasz go na krótszą inkubację (na przykład 5 godzin), dobrze jest pozostawić go tam jeszcze przez kilka godzin. To samo dotyczy termosu lub innej metody inkubacji; wystarczy pamiętać, że im dłuższy okres inkubacji, tym grubszy i bardziej cierpki końcowy jogurt.* Serwatka, która spływa z jogurtu, jest pełna witamin i minerałów i może być dodana do koktajli i lassis, używana jako płyn do gotowania lub zrobiona z prostego napoju z odrobiną cukru lub soli.* Jako alternatywny sposób zagęszczania jogurtu, po dodaniu startera ubijamy 3 lub 4 łyżki beztłuszczowego mleka w proszku.* Ten przepis można podwoić lub potroić; proporcjonalnie zwiększyć ilość startera i mleka.