Dip Z Bakłażana (Baba Ghanouj)
Dip z bakłażana (Baba Ghanouj) może być tylko przystawką, której szukasz. Ten jaskiniowiec, bezglutenowy, pierwotny i cały 30 przepis służy 4 i kosztuje 81 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 3G białka, 15 g tłuszczu, oraz w sumie 173 kalorie. Ten przepis z Simply Recipes ma 3230 fanów. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Super Bowl. Mieszanka globe bakłażany, pietruszka, sól i pieprz cayenne, i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak pyszne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 10 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 84%. Ten wynik jest znakomity. Spróbuj Baba Ghanouj (bakłażan & tahini Purée), Baba Ghanouj-Bliskowschodni Bakłażan, oraz Baba Ghanouj dla podobnych receptur.
Instrukcje
1 Metoda piekarnika Rozgrzej piekarnik do 204°. Poke bakłażany w kilku miejscach z zębami widelca.
Bakłażany pokroić na pół wzdłuż i lekko posmarować pokrojone boki oliwą z oliwek (około 1 łyżki).
Umieścić na blasze do pieczenia, pokroić bok w dół, i smażyć, aż bardzo miękkie, o 35-40 protokół.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez 15 minut.1B metoda grillowania rozgrzej grill. Bakłażany pokroić widelcem w kilka miejsc, a następnie natrzeć bakłażany 1 łyżką oliwy z oliwek. Grilluj na dużym ogniu, obracając się, gdy każda strona czernieje.
Umieść zwęglone bakłażany w papierowej torbie, Zamknij torbę i pozwól bakłażanom parować w skórkach przez 15-20 minut.2 miąższ bakłażana miąższ do dużej miski i dobrze rozgnieść widelcem.
Połączyć bakłażan, mielony czosnek, pozostała oliwa z oliwek(około 2 łyżki), tahini, czosnek, kminek, 2 łyżki soku z cytryny, sól i szczypta cayenne. Mash dobrze. Chcesz, aby mieszanina była nieco gładka, ale nadal zachowując niektóre tekstury bakłażana.3 pozostawić Babę ghanouj do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie doprawić do smaku dodatkowym sokiem z cytryny, solą i cayenne. Jeśli chcesz, zawirować trochę oliwy z oliwek na górze.
Posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.
Podawać z chlebem pita, krakersami, tostami, pokrojoną bagietką, selerem naciowym lub plastrami ogórka.