Dżem Malinowo-Jeżyn
Dżem z jeżyn malinowych może być tylko przyprawą, której szukasz. Ten przepis służy 1 i kosztuje $22.61 za porcję. Jedna porcja zawiera 4837 kalorii, 19g białka, oraz 10 g tłuszczu. Mieszanka cukru, maliny, bez cukru potrzebne przepisy, i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak pyszne. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i wegańskie dieta. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 45 minut. Przynosi wam to moje przepisy. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 81%, co jest spektakularne. Spróbuj Ciasto Jeżynowo-Malinowe, Raspberry Or Blackberry Rugelach, oraz Batoniki BlackBerry Malina Pie dla podobnych receptur.
Instrukcje
Postępuj zgodnie ze wskazówkami w "Canning ABCs: Get Ready" (poniżej), używając 8 zwykłych lub szerokich słoików pół kufla lub 4 słoików kufla, plus pasujące pierścienie i pokrywki.
Tymczasem czyste jeżyny w robocie kuchennym. Przetrzyj cienki sitko nad miską, aby uzyskać jak najwięcej soku, jak to możliwe. Wyrzucić nasiona i zeskrobać sok na 8-do 10-qt. trawka.
Dodać maliny i bardzo grubo zacieru ziemniaczanego.
Środek 4 3/4 szklanki cukru do miski; odstawić. Pozostałą 1/4 szklanki cukru włóż do innej miski i wymieszaj z pektyną. Mieszaj mieszaninę pektyn do garnka z jagodami i dodaj masło, jeśli chcesz.
Na dużym ogniu doprowadzić mieszankę jagodową do pełnego wrzenia, którego nie można mieszać, stale mieszając długą łyżką i chroniąc ręce przed odpryskami.
Dodaj zarezerwowany cukier i wróć do pełnego wrzenia, kontynuując mieszanie. Gotować, mieszając, dokładnie 1 minutę.
Napełnij słoiki: postępuj zgodnie ze wskazówkami w "Canning ABCs: Fill and Seal Jars", pozostawiając 1/4 cala. headspace. Wytrzyj felgi i uszczelnij pokrywkami i pierścieniami zgodnie z zaleceniami.
Proces zgodnie z zaleceniami w "Canning ABCs: słoiki procesowe", gotowanie przez 5 minut (gotowanie przez 10 minut na wysokościach od 1001 do 6000 stóp., 15 minut powyżej 6000 stóp.). Jeśli regał do konserw nie pomieści wszystkich słoików na raz, przetworz je w dwóch partiach. Schłodzić, sprawdzić uszczelki i przechowywać zgodnie z zaleceniami(do 1 roku).
*Nie używaj zwykłej Sure-galaretki do tego przepisu. Masło zapobiega tworzeniu się piany podczas gotowania. Jeśli go pominąć, skim piany przed chochli dżem do słoików.
Dodać cukier do gotującej się mieszanki jagodowej (krok
wszystko na raz; to pomaga żel mieszaniny prawidłowo.
Zbierz sprzęt: słoiki do konserw z dopasowanymi metalowymi pokrywkami i pierścieniami, kanister z wrzącą wodą ze stojakiem, szeroki lejek, szczypce i podnośnik do słoików. Większość sklepów z narzędziami nosi te podstawy.
Napełnij kanister wodą i podgrzej. Konserwa powinna być pełna w dwóch trzecich dla słoików kufla i pół kufla; w połowie pełna dla słoików kwartowych. Ustaw stojak na obręczy patelni i pokrywie patelni. Na dużym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia( 180 do 185 dla ogórków); trwa to od 30 do 45 minut.
W międzyczasie umyć słoiki i pierścienie konserwowe w zmywarce i umyć ręcznie pokrywki; odcedzić. Tylko w przypadku dżemu sterylizuj również umyte słoiki: gdy woda w puszkach zagotuje się, umieść słoiki na stojaku, zanurz w wodzie i gotuj przez 10 minut. Zmniejszyć ogień do gotować na wolnym ogniu i przechowywać słoiki w wodzie, aż potrzebne.
Pokrywki gniazda wewnątrz pierścieni w rondlu i przykryć wodą.
Podgrzewać, aż utworzą się małe pęcherzyki (nie gotować).
Zdjąć patelnię z ognia i przykryć.
Wypłukać produkty, a następnie przygotować zgodnie z zaleceniami receptury.
Pokarmy chochli do słoików przez szeroki lejek lub układaj palcami, pozostawiając przestrzeń na głowie (odległość między obręczą słoika a jedzeniem) określoną w przepisie. Jeśli ostatni słoik nie jest całkowicie pełny, pozostaw do ostygnięcia, a następnie podawaj lub schładzaj; nie przetwarzaj.
Uwolnij pęcherzyki powietrza w grubych mieszankach: Delikatnie przesuwaj nożem wewnątrz słoików. Przetrzyj felgi i nici słoików czystą, wilgotną szmatką, aby pokrywki się uszczelniły.
Wyśrodkuj pokrywki na słoikach, aby masa uszczelniająca na pokrywkach dotykała felg słoików. Mocno przykręć metalowe pierścienie, ale nie zmuszaj.
Opuść słoiki na stojaku do wody. Woda powinna pokrywać słoiki o co najmniej 1 cal.; dodaj gorącą wodę w razie potrzeby podczas przetwarzania. Przykryj puszkę i przywróć wodę do wrzenia. Gotować przez czas określony w przepisie.
Podnieś stojak ze słoikami na krawędź konserwy, używając szczypiec i gorącej podkładki. Za pomocą podnośnika słoików przenieś słoiki na ręczniki na powierzchni roboczej. Nie dokręcaj pierścieni. Całkowicie schłodzić w temperaturze pokojowej. Możesz usłyszeć "ping", gdy słoiki tworzą pieczęć.
Naciśnij na środku każdej pokrywy. Jeśli pozostanie na dole, słoik jest zapieczętowany. Jeśli wyskakuje, to nie jest (można jeszcze jeść jedzenie tak, jakby to były resztki). Etykieta słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do 1 roku.