Chlebowy Pudding Czekoladowy
Przepisów na desery nigdy za wiele, więc wypróbuj pudding czekoladowy. Jedna porcja tego dania zawiera około 7 g białka, 29 g tłuszczu i łącznie 384 kalorie. Za 80 centów za porcję ten przepis pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 15 osobom. 20 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Mieszanka bagietki, półsłodkich kawałków czekolady, mleka i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 8 godzin. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 29%. Ten wynik nie jest zbyt wysoki. Podobne przepisy obejmują Czekoladowy budyń chlebowy z dwoma sosami czekoladowymi i korą migdałową, Czekoladowy pudding chlebowy z dwoma sosami czekoladowymi i korą migdałową oraz Czekoladowy budyń chlebowy z orzechami włoskimi i kawałkami czekolady.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Natłuść naczynie do pieczenia o wymiarach 9x13.
Pokrój bagietkę w plasterki o grubości 1/4 cala i posmaruj jedną stronę roztopionym masłem.
Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na złoty kolor, około 1 minuty.
Rozpuść kawałki czekolady w kuchence mikrofalowej lub podwójnym bojlerze. Odłożyć na bok.
W średnim rondlu na małym ogniu podgrzej śmietanę i mleko, aż będą ciepłe. Nie poparzyć.
W dużej misce ubij jajka, żółtka, 1/2 szklanki cukru i 1 łyżkę wanilii, aż masa będzie gładka. Mieszaj po trochu ciepłą śmietanową mieszaninę.
Ubij mieszaninę jajek z roztopioną czekoladą, aż będzie gładka.
Ułóż tostowe kromki chleba, posmarowaną masłem stroną do góry, w przygotowanym naczyniu, aż do zapełnienia naczynia.
Na chleb wylej mieszaninę czekolady i odstaw na 40 minut, aż płyn się wchłonie.
Wyłóż brytfannę wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
Połóż naczynie do pieczenia na ręczniku, wewnątrz brytfanny i umieść brytfannę na ruszcie piekarnika. Napełnij brytfannę wrzątkiem tak, aby sięgała do połowy wysokości boków naczynia do pieczenia.
Piec 40 do 50 minut, aż nóż włożony w środek będzie czysty.
Odstaw na 8 godzin lub na noc.
Aby przygotować sos, rozpuść niesłodzoną czekoladę w małym rondlu na małym ogniu. Mieszaj z 1 łyżką masła, aż się rozpuści. Zalać wrzącą wodą, 1/2 szklanki cukru i syropu kukurydzianego, aż masa będzie gładka. Zwiększ ogień do średniego i zagotuj. Gotuj delikatnie 3 minuty.
Zdjąć z ognia i wymieszać z 1 łyżeczką wanilii.
Sposób podania: Podgrzej dno naczynia do pieczenia, poluzuj krawędzie budyniu nożem, a następnie przełóż zimny budyń na półmisek.
Podawać z ciepłym sosem czekoladowym.
Polecane wino: Madera, Pedro Ximenez
Pudding chlebowy świetnie komponuje się z Madeiranem i Pedro Ximénezem. Słodki, orzechowy smak Pedro Ximéneza z nutami fig i karmelu doskonale komponuje się z puddingiem chlebowym. Madera to kolejna opcja – można nawet znaleźć przepisy wykorzystujące maderę w puddingu chlebowym! Barefoot Bubbly Extra Dry z oceną 4,4 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 15 dolarów za butelkę.
Barefoot Bubble Extra Dry
Barefoot Bubbly Extra Dry Champagne oferuje aromaty dojrzałego jabłka uzupełnione nutami cytrusów. Tostowe smaki uzupełniają kremowe, trwałe wykończenie. Najlepiej smakuje schłodzone (36-40°F). To musujące wino jest doskonale zrównoważone wieloma warstwami owoców, które zachwycają podniebienie.