Chlebowy Pudding Czekoladowy
Przepisów na desery nigdy za wiele, więc wypróbuj pudding czekoladowy. Jedna porcja tego dania zawiera około 7 g białka, 29 g tłuszczu i łącznie 384 kalorie. Za 80 centów za porcję ten przepis pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 15 osobom. 20 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Mieszanka bagietki, półsłodkich kawałków czekolady, mleka i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 8 godzin. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 29%. Ten wynik nie jest zbyt wysoki. Podobne przepisy obejmują Czekoladowy budyń chlebowy z dwoma sosami czekoladowymi i korą migdałową, Czekoladowy pudding chlebowy z dwoma sosami czekoladowymi i korą migdałową oraz Czekoladowy budyń chlebowy z orzechami włoskimi i kawałkami czekolady.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Natłuść naczynie do pieczenia o wymiarach 9x13.
Pokrój bagietkę w plasterki o grubości 1/4 cala i posmaruj jedną stronę roztopionym masłem.
Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na złoty kolor, około 1 minuty.
Rozpuść kawałki czekolady w kuchence mikrofalowej lub podwójnym bojlerze. Odłożyć na bok.
W średnim rondlu na małym ogniu podgrzej śmietanę i mleko, aż będą ciepłe. Nie poparzyć.
W dużej misce ubij jajka, żółtka, 1/2 szklanki cukru i 1 łyżkę wanilii, aż masa będzie gładka. Mieszaj po trochu ciepłą śmietanową mieszaninę.
Ubij mieszaninę jajek z roztopioną czekoladą, aż będzie gładka.
Ułóż tostowe kromki chleba, posmarowaną masłem stroną do góry, w przygotowanym naczyniu, aż do zapełnienia naczynia.
Na chleb wylej mieszaninę czekolady i odstaw na 40 minut, aż płyn się wchłonie.
Wyłóż brytfannę wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
Połóż naczynie do pieczenia na ręczniku, wewnątrz brytfanny i umieść brytfannę na ruszcie piekarnika. Napełnij brytfannę wrzątkiem tak, aby sięgała do połowy wysokości boków naczynia do pieczenia.
Piec 40 do 50 minut, aż nóż włożony w środek będzie czysty.
Odstaw na 8 godzin lub na noc.
Aby przygotować sos, rozpuść niesłodzoną czekoladę w małym rondlu na małym ogniu. Mieszaj z 1 łyżką masła, aż się rozpuści. Zalać wrzącą wodą, 1/2 szklanki cukru i syropu kukurydzianego, aż masa będzie gładka. Zwiększ ogień do średniego i zagotuj. Gotuj delikatnie 3 minuty.
Zdjąć z ognia i wymieszać z 1 łyżeczką wanilii.
Sposób podania: Podgrzej dno naczynia do pieczenia, poluzuj krawędzie budyniu nożem, a następnie przełóż zimny budyń na półmisek.
Podawać z ciepłym sosem czekoladowym.
Polecane wino: Madera, Pedro Ximenez
Pudding chlebowy świetnie komponuje się z Madeiranem i Pedro Ximénezem. Słodki, orzechowy smak Pedro Ximéneza z nutami fig i karmelu doskonale komponuje się z puddingiem chlebowym. Madera to kolejna opcja – można nawet znaleźć przepisy wykorzystujące maderę w puddingu chlebowym! Barefoot Bubbly Extra Dry z oceną 4,4 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 15 dolarów za butelkę.
![Barefoot Bubble Extra Dry]()
Barefoot Bubble Extra Dry
Barefoot Bubbly Extra Dry Champagne oferuje aromaty dojrzałego jabłka uzupełnione nutami cytrusów. Tostowe smaki uzupełniają kremowe, trwałe wykończenie. Najlepiej smakuje schłodzone (36-40°F). To musujące wino jest doskonale zrównoważone wieloma warstwami owoców, które zachwycają podniebienie.