Cały indyk pieczony w marynacie
Brined and Roasted Whole Turkey to danie główne dla 10 osób. Dbasz o sylwetkę? Ten przepis bezglutenowy i zgodny z zasadami FODMAP zawiera 780 kalorii , 107 g białka i 31 g tłuszczu na porcję. Za 3,58 USD za porcję przepis ten pokrywa 5% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Ten przepis podoba się 4 smakoszom i kucharzom. Mieszanka indyka ze skórą, gruboziarnistej soli koszernej, białego wina i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do podania, przepis ten zajmuje około 13 godzin i 20 minut . Ogólnie rzecz biorąc, przepis ten otrzymuje bardzo złą (ale wciąż możliwą do poprawienia) ocenę Spoonacular wynoszącą 0% . Podobne przepisy znajdziesz w przepisach na pierś z kurczaka w sosie z podsmażonej cebuli , żeberka wieprzowe w sosie i pizzę z mąki pełnoziarnistej bez drożdży z pieczonym czosnkiem, słodkimi ziemniakami i cebulą .
Instrukcje
Wymieszaj sól Morton®Kosher i cukier z zimną wodą w dużym, czystym garnku, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Umieść całego indyka w solance, aż będzie całkowicie zanurzony. Przykryj i schłódź w lodówce przez noc, do 14 godzin.
Wyjmij indyka z solanki, opłucz go wewnątrz i na zewnątrz pod chłodną, bieżącą wodą przez kilka minut, aby pozbyć się wszelkich śladów soli; osusz go papierowym ręcznikiem.
-5 godzinna solanka: Aby zamarynować indyka w krótszym czasie (4-5 godzin), użyj 2 szklanek soli Morton®Coarse Kosher Salt i dwóch szklanek cukru. Przykryj i wstaw do lodówki na 4 do 5 godzin.
Zmiękczone masło wymieszaj z pieprzem.
Połóż indyka na ruszcie w brytfannie. Natrzyj skórę doprawionym masłem.
Posmaruj skórę roztopionym masłem.
Wlej 1 szklankę płynu (wina, bulionu lub wody) na dno patelni, aby zapobiec przypalaniu się skapujących kropel. Piecz indyka w temperaturze 450 stopni Fahrenheita przez 25 minut, polej i obróć patelnię do pieczenia. Kontynuuj pieczenie, aż skóra stanie się złocistobrązowa, kolejne 25 minut; polej ponownie. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 325 stopni Fahrenheita; kontynuuj pieczenie, polewaj i obracaj patelnię raz w połowie pieczenia, aż minimalna temperatura wewnętrzna osiągnie 165 stopni Fahrenheita.
Wyjmij indyka z piekarnika.
Odstawić na 20 minut przed krojeniem.