Cała ryba gotowana na parze z szalotkami i imbirem
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne, więc daj gotowaną na parze całą rybę z szalotki i imbiru. Ten bezglutenowy, bezmleczny i pescatariański przepis służy 4 i kosztuje 5,42 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 46g białka, 19g tłuszczu, oraz w sumie 383 kalorie. Jeśli masz imbir, Azjatycki olej sezamowy, wino do gotowania i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 87%. Ten wynik jest niesamowity. Podobne przepisy to Gotowana na parze cała ryba z imbirem, szalotki i soją, Ryba Gotowana Na Parze Z Szalotkami I Imbirem, oraz Ryba gotowana na parze z szalotkami i imbirem.
Instrukcje
Ryby umyć w zimnej wodzie i wytrzeć do sucha. Wykonaj 3 równoległe ukośne 2-calowe ukośne ukośniki z każdej strony ryby, przecinając je do kości. Przetrzyj rybę 1 łyżeczką soli morskiej i połóż ją na żaroodpornym talerzu wystarczająco dużym, aby ją utrzymać.
W moździerzu posmaruj imbir pastą ze szczyptą soli morskiej. Weź jedną trzecią pasty imbirowej i włóż trochę do każdego z ukośników w rybie. W małej misce wymieszaj pozostałą część pasty imbirowej z sosem sojowym, winem i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego. Łyżka sos do jamy i na wierzchu ryby i niech marynować przez 10 do 20 protokół.
Włóż jedną czwartą łusek do jamy ryby. Łyżka marynaty z talerza nad rybą i top z pozostałymi szalotki.
Aby skonfigurować układ gotowania na parze, wlej około 3 szklanki wody do dużego woka i zagotuj na dużym ogniu. Umieść talerz z rybą w metalowym lub bambusowym parowniku i przykryj szczelnie pokrywką lub folią. Gdy woda zagotuje się energicznie, nałóż rękawice kuchenne i ostrożnie umieść parownik w woku; woda nie powinna dotykać płyty. Paruj rybę, aż będzie nieprzezroczysta i łatwo się płatkuje po wyciągnięciu widelcem, przez 15 do 18 minut. Ostrożnie wyjmij parowiec z woka.
Gdy ryba jest prawie gotowy, rozgrzać olej arachidowy i pozostałe 1/2 łyżeczka oleju sezamowego w małej patelni, aż bardzo gorąco.
Wyjmij talerz z rybą z parowca.
Zalać rybę gorącym olejem, aby ją polewać (gotowanie na parze często pozostawia bardzo matowe wykończenie) i podawać rybę natychmiast z talerza. Goście mogą podnosić kawałki ryb z talerza pałeczkami podczas jedzenia lub serwować oficjalne porcje. Pamiętaj, aby podać trochę sosu z rybą.
Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir
Ryba w menu? Spróbuj sparować z Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio z 4.8 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 15 dolarów za butelkę.
GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio
GIFFT Pinot Grigio rozbrzmiewa żywą gruszką i tropikalnymi owocami, zrównoważoną przez wyraźną kwasowość i elegancko wyrafinowaną świeżość. To wino o aromatach dojrzałych owoców pestkowych i cytrusów prezentuje smaki melona, nektaryny i cytryny Meyera, które wykończą się lekkimi i orzeźwiającymi.