Błotny placek II
Nigdy nie można mieć zbyt wielu przepisów na desery, więc wypróbuj Mud Pie II. Ten przepis jest dla 8 osób. Za 1,19 USD za porcję ten przepis pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 558 kalorii , 6 g białka i 31 g tłuszczu . Mieszanka kakao w proszku, okruchów ciasteczek czekoladowych, wody i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. 26 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 5 godzin i 45 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 38% . Ta ocena jest raczej słaba. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Pumpkin Chiffon Pie z podwójnym czekoladowym spodem , Impossible" Coconut Pie i 4 Ingredient Chicken Pot Pie .
Instrukcje
Wymieszaj pokruszone wafle czekoladowe i roztopione masło. Wciśnij mieszankę na dno i częściowo na boki 9-calowej formy sprężynowej.
Aby zrobić sos karmelowy: W rondlu wymieszaj 1/2 szklanki cukru i 3 łyżki wody. Gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwiększ ogień do średniego i doprowadź syrop cukrowy do wrzenia; w tym momencie przestań mieszać. Podczas gotowania syropu od czasu do czasu szczotkuj boki patelni, aby zapobiec tworzeniu się kryształków cukru — użyj czystego pędzelka do ciasta zanurzonego w kubku zimnej wody.
Kontynuuj gotowanie bez mieszania, aż syrop nabierze jasnobursztynowego koloru.
Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj gorącą śmietanę. Kontynuuj mieszanie, na małym ogniu, jeśli to konieczne, aż cały karmel rozpuści się w śmietanie. Wymieszaj z 4 łyżkami masła lub margaryny i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Wlać ciepły sos karmelowy na spód. Zamrozić do momentu stwardnienia, około 30 minut.
Wymieszaj czekoladę, kakao, 4 łyżki masła i espresso w rondlu. Mieszaj na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj 3/4 szklanki cukru i syropu kukurydzianego; zwiększ ogień do średniego i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień, aż sos osiągnie niską temperaturę wrzenia. Gotuj bez mieszania, aż mieszanka zgęstnieje, 12 do 15 minut.
Zdejmij sos espresso fudge z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Wlej 1 szklankę sosu na zamrożoną warstwę karmelu i włóż spód z powrotem do zamrażarki. Pozostały sos utrzymuj w cieple na tyle, aby nadawał się do nalewania.
Rozłóż zmiękczone lody na warstwie karmelu. Włóż ciasto z powrotem do zamrażarki, aż stwardnieje, około 1 godziny.
Wlej pozostały sos fudge na warstwę lodów; zamroź, aż stwardnieje, około 2 do 3 godzin. Owiń formę do pieczenia gorącym, mokrym ręcznikiem na około 2 minuty, a następnie usuń boki formy.