50% Pełnoziarnisty Chleb Kanapkowy
Na 1,28 zł za porcję, ten przepis okładki 39% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 2. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 24g białka, 20 g tłuszczu, oraz w sumie 704 kalorie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za Wegetariańskie dieta. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Udaj się do sklepu i odbierz miód, olej roślinny, wodę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 82%. Ten wynik jest doskonały. Spróbuj 100% Pełnoziarnisty Chleb Kanapkowy, Chleb Pełnoziarnisty, oraz chleb pszenny owsiany dla podobnych receptur.
Instrukcje
W misce miksera stojącego wyposażonego w mocowanie trzepaczki, ubij razem wodę, miód, mąkę pełnoziarnistą i 1/2 łyżeczki drożdży, aż będą bardzo gładkie, około 3 minut.
W średniej misce ubij razem mąkę "lepiej na chleb", mleko w proszku i pozostałe 3/4 łyżeczki drożdży.
Posypać mieszaniną mąki pełnoziarnistej (gąbka) w misce miksera, aby uformować koc na gąbce. Przykryć miskę szczelnie folią i odstawić na co najmniej 1 godzinę, najlepiej do 4 godzin. (Rozrusznik można wykonać z przodu i schłodzić, szczelnie przykryć folią, na noc. Nie ma potrzeby doprowadzania rozrusznika do temperatury pokojowej przed kontynuowaniem.)
Przymocuj hak do ciasta do miksera stojącego i wymieszaj starter na niskim (#2 Na pomocy kuchennej), aż surowe ciasto uformuje się, około 1 minuty. Zeskrobać boki miski, a następnie szczelnie przykryć folią i pozostawić ciasto na 20 minut.
Dodać olej roślinny i wymieszać na niskim aż włączone, o 30 sekund.
Dodać sól i wymieszać na niskim, aż ciasto będzie gładkie, wystarczająco lepkie, aby przylgnąć do palców, i wyciąga się całkowicie z miski, o 7 protokół. Jeśli ciasto nie jest lepkie, użyj butelki z rozpylaczem, spryskaj niewielką ilością wody i krótko ugniataj ręcznie, aż będzie lepkie.
Za pomocą oleju roślinnego lub nonstick spray oleju roślinnego, lekko oleju 3-quart lub większej miski (lub pojemnika rosnącego ciasta).
Przenieść ciasto do miski i lekko oleju lub spryskać wierzchu ciasta. Za pomocą taśmy oznaczyć na zewnątrz miski do około podwójnej wysokości bieżącej ciasta. Przykryj pojemnik szczelnie folią i pozwól wyrośnięciu ciasta w ciepłym miejscu (75 ° F do 80 ° F, patrz UWAGI szefa kuchni), aż podwoi się rozmiar, od 1 do 1 1/2 godziny.
Używając naoliwionej skrobaczki do ciasta lub szpatułki, przenieś ciasto na lekko naoliwioną powierzchnię roboczą.
Delikatnie rozciągnij spód ciasta i złóż do środka, następnie powtórz z lewej strony, prawej strony i góry. Okrągłe ciasto pakiet następnie przenieść do miski, gładkie strony do góry, i lekko oleju lub spray wierzchu ciasta. Za pomocą taśmy oznaczyć na zewnątrz miski do około podwójnej wysokości bieżącej ciasta. Przykryć miskę szczelnie folią i pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi się rozmiar i depresja utrzymuje się po naciśnięciu delikatnie opuszkiem palca, około 1 godziny.
Przenieść ciasto, gładką stroną w dół, do lekko mąki powierzchni roboczej i naciśnij delikatnie spłaszczyć do około 1/2-cala grubości. (Ciasto nadal będzie lekko lepkie, ale używaj tylko tyle mąki na powierzchni roboczej, ile jest absolutnie konieczne, aby zapobiec przyklejaniu.) Lekko pokryć arkusz folii z tworzywa sztucznego olejem roślinnym lub nieprzywierającym sprayem z oleju roślinnego. Przykryj ciasto olejowaną folią i pozostaw 20 minut.
Lekko płaszcz bochenek patelni z oleju roślinnego lub nonstick spray oleju roślinnego. Używając opuszków palców, Dołóż ciasto na całej powierzchni, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza, a następnie uformuj prostokąt około dwukrotnie większy od patelni bochenkowej. Wchodzisz z prawej strony prostokąta na tuż obok centrum, a następnie wchodzisz z lewej strony na spotkanie z prawej strony.
Rozwałkuj górną krawędź ciasta, używając kciuków, aby wypchnąć ciasto w dół i z dala od Ciebie. Kontynuuj toczenie, aż dotrzesz do dołu, a następnie użyj kciuków, aby nacisnąć i uszczelnić dolną krawędź.
Przenieść ciasto do przygotowanej patelni (ciasto powinno wypełnić patelnię do 1/2 cala od góry). Lekko pokryć arkusz folii z tworzywa sztucznego olejem roślinnym lub nieprzywierającym olejem roślinnym i delikatnie przykryć patelnię olejem.
Niech ciasto wyrośnie w ciepłym miejscu, aż najwyższy punkt jest o 1 1/2 cala powyżej boków patelni i depresja bardzo powoli wypełnia się po naciśnięciu delikatnie opuszkiem palca, o 1 godzinę. Używając brzytwy lub cienkiego ostrego noża, wykonaj 1/2 cala głębokiego wzdłuż ukośnika wzdłuż chleba.
Podczas gdy ciasto rośnie, umieść stojak w pobliżu dna piekarnika i góry kamieniem do pieczenia lub ciężką blachą do pieczenia. Ustaw aluminiowo-foliową żeliwną patelnię lub ciężką obramowaną patelnię do pieczenia na podłodze piekarnika i rozgrzej piekarnik do 232° przez 1 godzinę.
Używając butelki z rozpylaczem, spryskaj wierzch ciasta wodą. Szybko przełożyć chleb na gorący kamień do pieczenia (patrz notatki szefa kuchni) i dodać 1/2 szklanki kostek lodu do patelni pod.
Piec chleb, obracając patelnię o 180 stopni w połowie, aż góra będzie złotobrązowa, a szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty (natychmiastowy termometr odczytu włożony do środka zarejestruje około 205 ° F), 40 do 50 minut.
Przenieś chleb z patelni do stelaża, aby całkowicie ostygł.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
* Ciasto rośnie najlepiej około 75ºF do 80ºF. Jeśli twój dom jest po zimnej stronie, możesz ustawić pojemnik z bardzo gorącą wodą z kranu w pobliżu rosnącego ciasta i przykryć ciasto i gorącą wodę dużym plastikowym pojemnikiem lub miską—będziesz musiał podgrzewać wodę co 30 do 40 minut. Alternatywnie można umieścić ciasto (i mały pojemnik z bardzo gorącą wodą) w kuchence mikrofalowej (nie włączony!) lub standardowego piekarnika bez lampki pilotowej, ale z włączonym światłem piekarnika, aby zapewnić delikatne ciepło. * Jeśli chcesz zrobić ten chleb przez 2 dni, możesz go schłodzić na noc po pierwszym wyrośnięciu. Po podwojeniu wielkości (pierwszy wzrost), delikatnie wcisnąć ciasto w misce, a następnie przykryć folią, która została lekko pokryta olejem roślinnym lub nieprzywierającym sprayem z oleju roślinnego i przechowywać w lodówce. Następnego dnia doprowadzić ciasto do temperatury pokojowej co najmniej 1 godzinę przed ukształtowaniem i pieczeniem bochenka. Należy pamiętać, że czas w lodówce zastępuje drugi wzrost, więc nie ma potrzeby drugiego wzrostu.* Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, ważne jest, aby chleb był podmuch ciepła, gdy tylko wejdzie do piekarnika. Z tego powodu piekarnik musi być podgrzewany przez pełną godzinę i ważne jest, aby nie dopuścić do ucieczki zbyt dużej ilości ciepła podczas wkładania chleba. Podczas przenoszenia ciasta do piekarnika do pieczenia należy szybko zamknąć drzwi.
mąka: 100% woda: 70,6% drożdże: 0,8% sól: 1,8% olej: 5,5%