Gyros z Rzodkiewkowymi Tzatziki

Gyros z Rzodkiewkowymi Tzatziki
Gyros z rzodkiewką Tzatziki to śródziemnomorski przepis na 8 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 36 g białka, 29 g tłuszczu i łącznie 588 kalorii. Za 4,96 USD za porcję ten przepis pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Niewiele osób tak naprawdę lubiło to danie główne. Ten przepis z Foodnetwork wymaga soku z cytryny, rzodkiewki, soli i pieprzu oraz musztardy dijon. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 13 godzin. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał solidny wynik łyżką wynoszący 67%. Spróbuj Gyros jagnięcy z sosem Tzatziki, Gyros z kurczaka z sosem Tzatziki i Gyros z grillowanego kurczaka z sosem Tzatziki, aby uzyskać podobne przepisy.

Instrukcje

1
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
1
Połączyć wino, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, skórkę z cytryny, oregano, rozmaryn i pieprz w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Składniki, których będziesz potrzebować
Krewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, OczyszczoneKrewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, Oczyszczone
Srebrne NonpareileSrebrne Nonpareile
1 Butelka (750 Ml) Wina Cotes Du Rhone Lub Innego Wytrawnego Czerwonego Wina1 Butelka (750 Ml) Wina Cotes Du Rhone Lub Innego Wytrawnego Czerwonego Wina
Bezkostna Baranina Pokrojona W Kostki O Wymiarach 3–4 Cali – Lub Można Ją Zastąpić Bezkostną łopatką JagnięcąBezkostna Baranina Pokrojona W Kostki O Wymiarach 3–4 Cali – Lub Można Ją Zastąpić Bezkostną łopatką Jagnięcą
Do 6 Bułek Hamburgerowych, Podzielonych, OpcjonalnieDo 6 Bułek Hamburgerowych, Podzielonych, Opcjonalnie
2 Małe Lub średnie Białe Lub żółte Cebule, 1 Pokrojona W ćwiartki I 1 Posiekana2 Małe Lub średnie Białe Lub żółte Cebule, 1 Pokrojona W ćwiartki I 1 Posiekana
Kotlety Z Polędwicy Wieprzowej Bez Kości, Pokrojone Na Kawałki O Wielkości 2 CaliKotlety Z Polędwicy Wieprzowej Bez Kości, Pokrojone Na Kawałki O Wielkości 2 Cali
(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji42 Czerwony Sznurek Lukrecji
2
Połowę mieszanki wylać na jagnięcinę i obrócić tak, aby całkowicie się nią pokryła. Przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 8 godzin, a maksymalnie 24 godziny. Pozostałą mieszaninę przechowuj w lodówce i wykorzystaj do posmarowania mięsa podczas gotowania.
Składniki, których będziesz potrzebować
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala
3
Na godzinę przed grillowaniem wyjmij jagnięcinę z lodówki wraz z marynatą i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Składniki, których będziesz potrzebować
3 łyżki Prażonych Nasion Sezamu Do Dekoracji3 łyżki Prażonych Nasion Sezamu Do Dekoracji
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
4
Rozgrzej grill gazowy lub węglowy z rożnem do wysokiej temperatury.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
5 Piersi Kurczaka Bez Kości I Skóry, Pokrojonych W Kostkę5 Piersi Kurczaka Bez Kości I Skóry, Pokrojonych W Kostkę
5
Całą jagnięcinę posyp solą i pieprzem i ułóż jagnięcinę na rożnie zgodnie z instrukcją producenta.
Składniki, których będziesz potrzebować
Papryczki Peperoncini Do DekoracjiPapryczki Peperoncini Do Dekoracji
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
6
Zwiń i zawiąż sznurkiem rzeźniczym w odstępach 1-calowych. Grilluj, aż jagnięcina osiągnie temperaturę wewnętrzną na termometrze do mięsa wynoszącą 170 stopni F, od 1 godziny 15 minut do 1 godziny 30 minut w przypadku grilla gazowego i 1 godzinę 45 minut do 2 godzin w przypadku grilla węglowego. Czas gotowania zależy od rodzaju grilla i temperatury węgla drzewnego. Często podlewaj mięso zarezerwowaną mieszanką wina.
Składniki, których będziesz potrzebować
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala
Opcjonalnie Krążki Polewy Cukrowej W Kolorze Czerwonym I/lub ZielonymOpcjonalnie Krążki Polewy Cukrowej W Kolorze Czerwonym I/lub Zielonym
(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ostry Sos Z Oleju SezamowegoOstry Sos Z Oleju Sezamowego
Sznurek RzeźniczySznurek Rzeźniczy
5 Piersi Kurczaka Bez Kości I Skóry, Pokrojonych W Kostkę5 Piersi Kurczaka Bez Kości I Skóry, Pokrojonych W Kostkę
7
Zdjąć z rożna, przełożyć na dużą deskę do krojenia i odstawić na 15 minut.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Deska Do KrojeniaDeska Do Krojenia
8
Pokrój jagnięcinę w poprzek włókien na cienkie jak papier plasterki.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Funt Kiełbasy Klonowej, Luzem Lub Wyjęte Z Dużej Osłonki Ogniwowej1 Funt Kiełbasy Klonowej, Luzem Lub Wyjęte Z Dużej Osłonki Ogniwowej
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
9
Połóż kilka plasterków jagnięciny na środku każdego placka, na wierzch połóż kilka grillowanych pomidorów śliwkowych, skrop sosem winegret, posyp świeżym oregano na wierzchu i posyp rzodkiewką Tzatziki.
Składniki, których będziesz potrzebować
świeże Oreganoświeże Oregano
Pomidor śliwkowyPomidor śliwkowy
1 Funt Ugotowanych Krewetek, Przekrojonych Wzdłuż Na Pół1 Funt Ugotowanych Krewetek, Przekrojonych Wzdłuż Na Pół
FlatbreadFlatbread
TzatzikiTzatziki
Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
10
Rozgrzej grill do średniej wysokości.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
5 Piersi Kurczaka Bez Kości I Skóry, Pokrojonych W Kostkę5 Piersi Kurczaka Bez Kości I Skóry, Pokrojonych W Kostkę
11
Pomidory posmaruj olejem i dopraw solą i pieprzem z obu stron. Grilluj, aż będzie lekko zwęglony i miękki. Odwróć i grilluj drugą stronę, aż będzie lekko zwęglony i miękki.
Składniki, których będziesz potrzebować
Papryczki Peperoncini Do DekoracjiPapryczki Peperoncini Do Dekoracji
Cukinia Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/4 CalaCukinia Pokrojona W Plasterki O Grubości 1/4 Cala
Opakowania Po 24) Cienkie Plasterki Szynki DelikatesowejOpakowania Po 24) Cienkie Plasterki Szynki Delikatesowej
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
5 Piersi Kurczaka Bez Kości I Skóry, Pokrojonych W Kostkę5 Piersi Kurczaka Bez Kości I Skóry, Pokrojonych W Kostkę
12
Wymieszaj ocet, sok z cytryny, musztardę, miód oraz sól i pieprz. Powoli wlewaj oliwę z oliwek, aż powstanie emulsja.
Składniki, których będziesz potrzebować
Papryczki Peperoncini Do DekoracjiPapryczki Peperoncini Do Dekoracji
Krewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, OczyszczoneKrewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, Oczyszczone
1 Butelka (750 Ml) Wina Cotes Du Rhone Lub Innego Wytrawnego Czerwonego Wina1 Butelka (750 Ml) Wina Cotes Du Rhone Lub Innego Wytrawnego Czerwonego Wina
8 Cienkich Plastrów Szynki Virginia Lub Prosciutto8 Cienkich Plastrów Szynki Virginia Lub Prosciutto
Cienkie Plasterki Szynki Virginia Lub ProsciuttoCienkie Plasterki Szynki Virginia Lub Prosciutto
1-1/4 Szklanki Płatków Muslix Z Rodzynkami, Daktylami I Migdałami1-1/4 Szklanki Płatków Muslix Z Rodzynkami, Daktylami I Migdałami
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 Duży Bukiet Fiołków Polnych (wraz Z łodygami), Umyty1 Duży Bukiet Fiołków Polnych (wraz Z łodygami), Umyty
13
Rzodkiewki i cebulę umieść na średnim sitku.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)
Pokroić W Kostkę O Wymiarach 3–4 Cali – Lub Zastąpić łopatką JagnięcąPokroić W Kostkę O Wymiarach 3–4 Cali – Lub Zastąpić łopatką Jagnięcą
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Z Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z KurczakaZ Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z Kurczaka
14
Połóż mały talerz na wierzchu i pozostaw nad miską na 30 minut, aby spuścić płyn.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ciepła śmietanka Pół Na Pół (110° Do 115°)Ciepła śmietanka Pół Na Pół (110° Do 115°)
15
Przenieś odsączoną mieszaninę rzodkiewki do średniej miski i dodaj jogurt, czosnek, koper, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Przykryj i przechowuj w lodówce przez co najmniej 30 minut i do 1 dnia przed podaniem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Papryczki Peperoncini Do DekoracjiPapryczki Peperoncini Do Dekoracji
Srebrne NonpareileSrebrne Nonpareile
2 Małe Lub średnie Białe Lub żółte Cebule, 1 Pokrojona W ćwiartki I 1 Posiekana2 Małe Lub średnie Białe Lub żółte Cebule, 1 Pokrojona W ćwiartki I 1 Posiekana
Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)
Opakowanie Mrożonego Ciasta WaniliowegoOpakowanie Mrożonego Ciasta Waniliowego
świeżo Zebrane Gałązki Kopruświeżo Zebrane Gałązki Kopru
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ciepła śmietanka Pół Na Pół (110° Do 115°)Ciepła śmietanka Pół Na Pół (110° Do 115°)

Składniki

0Batoniki toffi Heathkiełbasa wieprzowa bez osłonkikiełbasa wieprzowa bez osłonki8krewetki i żyłkiŚwieżo zmielony czarny pieprzŚwieżo zmielony czarny pieprz8krewetki i żyłkiOlej rzepakowy, do grillowaniaOlej rzepakowy, do grillowania22 łyżeczki grubo mielonych ziaren pieprzuMusztarda DijonMusztarda Dijon22 łyżeczki grubo mielonych ziaren pieprzuposiekany świeży koperekposiekany świeży koperek3goździkiczosnek drobno posiekanyczosnek drobno posiekany8goździki2 małe lub średnie białe lub żółte cebule, 1 pokrojona w ćwiartki i 1 posiekana2 małe lub średnie białe lub żółte cebule, 1 pokrojona w ćwiartki i 1 posiekana1501 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweJogurt greckiJogurt grecki11 łyżka suszonego oreganor miódr miód0Batoniki toffi HeathRude ziemniaki, około 6 uncji każdyRude ziemniaki, około 6 uncji każdy8krewetki i żyłkiSól koszernaSól koszerna1kgsnoga jagnięca bez kości (onoga jagnięca bez kości (o1221 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweświeżo wyciśnięty sok z cytrynyświeżo wyciśnięty sok z cytryny22 łyżeczki grubo mielonych ziaren pieprzuświeżo wyciśnięty sok z cytrynyświeżo wyciśnięty sok z cytryny1Skórka z cytrynySkórka z cytryny1Podwójnie nadziewane ciasteczka Oreosrebrne nonpareilesrebrne nonpareile1081 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwe1 butelka (750 ml) wina Cotes du Rhone lub innego wytrawnego czerwonego wina1 butelka (750 ml) wina Cotes du Rhone lub innego wytrawnego czerwonego wina2161 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweextra-virgin grecka oliwa z oliwek, plus więcej do mżawkiextra-virgin grecka oliwa z oliwek, plus więcej do mżawki1zostawićod 3 dużych gałązek oregano, plus więcej do porcjiod 3 dużych gałązek oregano, plus więcej do porcji8krewetki i żyłkiPłaskie lub kieszenie pita, ocieplane na grillu, do serwowaniaPłaskie lub kieszenie pita, ocieplane na grillu, do serwowania8pomidory śliwkowe, końce usunięte, pokrojone w bardzo grube rundpomidory śliwkowe, końce usunięte, pokrojone w bardzo grube rund871 cukinia żółta, pokrojona w kostkę o wymiarach 2,5 cm.drobno starta rzodkiewkadrobno starta rzodkiewka0smallscebula czerwona, drobno startacebula czerwona, drobno starta62 łyżeczki grubo mielonych ziaren pieprzu1 łyżka plus 1 łyżeczka soli koszernej, dodatkowo do przyprawiania mięsa1 łyżka plus 1 łyżeczka soli koszernej, dodatkowo do przyprawiania mięsa1zostawićod 3 dużych gałązek rozmarynuod 3 dużych gałązek rozmarynu8krewetki i żyłkiSól i świeżo zmielony czarny pieprzSól i świeżo zmielony czarny pieprz4801 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwepiersi bażanta jeśli)piersi bażanta jeśli)

Polecane wino: Piersi Bażanta Jeśli), Napój Alkoholowy, Składnik, Kategoria Produktów Spożywczych, (można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym), Wytrawne Białe Wino, Sproszkowane Nasiona Lubczyku, Likier Granatowy Lub Sok żurawinowy, Typ Elementu Menu, Moschofilero, Assyrtiko, Agiorgitiko

Białe wino, napój alkoholowy i składnik to świetny wybór dla Gyros. Jeśli masz ochotę na greckie jedzenie, assyrtiko i moschofilero to wspaniałe białe wina, które pasują do kurczaka, owoców morza itp. Agiorgitiko to pełne, czerwone wino, odpowiednie do pieczonych mięs i jagnięciny. Momo Sauvignon Blanc z oceną 4,7 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 15 dolarów za butelkę.
Momo Sauvignon Blanc
Momo Sauvignon Blanc
Ma złożony nos z aromatami owoców tropikalnych, nutami ziołowymi i nutą czarnej porzeczki. Naturalna fermentacja nadaje podniebieniu bogatą i teksturalną jakość, z subtelnymi nutami skórki cytryny i marakui. Finisz jest rześki i suchy. Pyszne do wszystkich rodzajów owoców morza i letnich sałatek lub spożywane samo jako orzeźwiający aperitif.
TrudnośćEkspert
Gotowe W13 hrs
Porcje8
Ocena Zdrowia21
Magazyn