Żółty tort z polewą czekoladową i karmelową górą
Żółte ciasto z polewą czekoladową i karmelowym topem może być tylko deserem, którego szukasz. Ten przepis sprawia, że 10 porcji z 767 kalorii, 10g białka, oraz 50 g tłuszczu każdy. Na 1,68 zł za porcję, ten przepis okładki 15% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis od Serious Eats ma 272 fanów. Mieszanka mąki, syrop kukurydziany, sok z cytryny i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 48%. Ten wynik jest dobry. Podobne przepisy to Żółty tort z polewą czekoladową, Żółty Tort Z Polewą Czekoladową, oraz Żółty tort z polewą czekoladową.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do temperatury 177°. Posmaruj dwie okrągłe patelnie o średnicy 8 cali masłem.
Przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W misce miksera stojaka wyposażonego w mocowanie wiosła, ubić masło, aż będzie gładkie, 2 do 3 minut.
Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina stanie się puszysta, od 5 do 8 minut.
Dodaj jajka, jeden po drugim, uważając, że każde z nich jest dokładnie zintegrowane przed dodaniem następnego.
Dodać skórkę z cytryny i sok z cytryny, a następnie mieszaninę mąki i mieszać aż do całkowitego wymieszania. Nie przesadzaj.
Upiec ciasto: podzielić ciasto między przygotowane patelnie ciasto.
Piec, aż centra są twarde, a końcówka małego noża wyłania się czysty, gdy przebija środek każdego ciasta, 30 do 40 minut.
Wyjąć z piekarnika, rozpakować ciasta i dokładnie ostudzić na stojaku.
Zrobić lukier: w średniej misce, połączyć czekoladę, cukier i sól. W średnim rondlu, doprowadzić śmietanę i wanilię na wolnym ogniu, o 5 protokół.
Wlać czekoladę i mieszać, aż cała czekolada się rozpuści. Delikatnie ubić w plasterkach masła. Odstawić do ostygnięcia.
Frost ciasto: gdy lukier jest chłodny, ubij lukier w misce miksera stojącego wyposażonego w mocowanie trzepaczką, aby go rozjaśnić, 1 do 2 minut. Podziel każde ciasto na pół poziomo, więc masz 4 równe warstwy.
Umieść pierwszą warstwę ciasta na stojaku ustawionym na blasze do pieczenia, pokrój bok do góry. Zamrozić warstwę i pozostałe, układając je starannie i równomiernie jedna na drugiej. Mrozić całą zewnętrzną część ciasta. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 30 minut, więc robi się zimno.
Dodać karmel: w dużej patelni, podgrzać cukier i syrop kukurydziany na małym ogniu, aż cukier topi się i zamienia karmelowy kolor. Delikatnie obracaj cukier na patelni, gdy się gotuje, aby równomiernie się zarumienił. Weź patelnię i wlać karmel na wierzchu ciasta, pozwalając mu kapać po bokach i na patelni poniżej. To normalne, że gorący karmel lekko stopi lukier. Spróbuj wlać go tak równą i tak cienką warstwą, jak możesz na ciasto. Baw się dobrze! Jeśli karmel stygnie przed nalaniem, ogrzej go delikatnie na małym ogniu, aby ponownie poluzować. Pozostawić do ostygnięcia karmelową polewę i utwardzić na wierzchu ciasta, co najmniej 5 do 10 minut przed podaniem, lub do 1 godziny. Nie przechowywać w lodówce.
Pokroić ciasto: nie będę kłamać. To nie jest" schludne " ciasto. Gdy jesteś gotowy do krojenia, użyj pięty noża, aby złamać wierzch karmelu przed cięciem plastrów. Karmel może być trochę nierówny, ale zawsze znajdowałem ludzi, którzy tak go lubią, to nie ma znaczenia. Ciasto najlepiej podawać w temperaturze pokojowej.