Żyto Na Zakwasie
Żyto na zakwasie wymaga ok. 16 godzin i 40 minut od początku do końca. Na 12 centów za porcję, dostajesz przystawkę, która serwuje 16. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegański przepis ma 77 kalorii, 2G białka, oraz 1g tłuszczu na porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Mieszanka mąki chlebowej, kminek, oliwa z oliwek i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Ogólnie ten przepis zarabia not so outstanding spoonacular score of 35%. Podobne przepisy to Duński Chleb Żytni, Duńska Owsianka Żytnia (Øllebrød), oraz Wyznanie # 52: zakwas to mój najtwardszy rywal... chleb rzemieślniczy z przystawką do zakwasu.
Instrukcje
W nocy, zanim chcesz upiec chleb, nakarm starter 1 szklanką mąki żytniej, 1/2 szklanki mąki chlebowej i 2/3 szklanki wody. Przykryć i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
W dużej misce, wymieszać Rozszerzony starter, 1/4 szklanki wody, sól, cukier,olej, nasiona, i 1 szklanka każdego żyta i mąki chlebowej.
Dodaj mniej lub więcej mąki, aby uzyskać miękkie ciasto.
Ciasto wyłożyć na lekko posmarowaną mąką powierzchnię i zagniatać do satynowania.
Umieść w dobrze naoliwionej misce i obróć raz, aby natłuścić powierzchnię. Przykryć wilgotną szmatką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż do podwojenia.
Dziurkować ciasto i kształtować na bochenki.
Umieścić na wysmarowanej blasze do pieczenia. Pozostawić do wzrostu, aż podwoi się luzem.
Piec w temperaturze 350 stopni F (175 stopni C) przez 40 minut, lub aż brzmi pusto po uderzeniu na dnie.
Piec 20 minut w temperaturze 350 stopni F (175 stopni C). W małej misce wymieszać 1/2 szklanki wody i 1 łyżeczkę soli.
Wyjmij bochenki z piekarnika i posmaruj skórkę słoną wodą. Kontynuuj pieczenie przez 25 minut więcej, szczotkowanie w odstępach 10 minut.