Żeberka jagnięce w miętowej panierce
Pieczona w miętowej panierce żeberka jagnięce przygotowuje się około 50 minut . Ten przepis jest dla 4 osób i kosztuje 3,88 USD za porcję. To danie główne ma 423 kalorie , 27 g białka i 28 g tłuszczu na porcję. 28 osób uznało ten przepis za pełen smaku i sycący. Jest on sponsorowany przez Allrecipes. Jeśli masz pod ręką sól i pieprz, oliwę z oliwek extra virgin, sól i mielony pieprz oraz kilka innych składników, możesz go przygotować. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje solidną ocenę Spoonacular wynoszącą 78% . Podobne przepisy to: Pieczona żeberka jagnięce z sałatką z makaronu z surowych warzyw , Żeberka jagnięce z pietruszką orazPrzyprawione klopsiki jagnięce z sosem jogurtowo-cytrynowo-miętowym .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (400 stopni Fahrenheita).
Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.
Gotuj liście mięty w garnku z wrzącą wodą przez około 10 sekund.
Przełóż liście mięty do miski z lodowatą wodą; mocz je przez 30 sekund, odcedź i wyciśnij.
Wymieszaj blanszowaną miętę z czosnkiem, oliwą z oliwek, bułką tartą, solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne w robocie kuchennym lub blenderze. Miksuj przez 20 do 30 sekund, aż do uzyskania drobnej i kruszącej się konsystencji.
Przełóż mieszankę miętową do dużej miski, dodaj ser Parmigiano-Reggiano i odstaw.
W małej misce wymieszaj 1/4 szklanki musztardy Dijon z 2 łyżeczkami miodu, odstaw.
W słoiku z pokrywką połącz oliwę z oliwek extra virgin, ocet ryżowy, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę musztardy dijon, sól i czarny pieprz. Energicznie potrząsaj winegretem, aż składniki się połączą, około 30 sekund. Odstaw winegret na bok.
Natnij każdą kość żeberek jagnięcych na głębokość od 1,25 do 2,5 cm, aby mieć pewność, że mięso upiecze się równomiernie.
Doprawić każdą półkę solą i czarnym pieprzem ze wszystkich stron.
Rozgrzej olej roślinny na patelni na dużym ogniu. Obsmaż każdą żeberka jagnięce przez 2 do 3 minut z każdej strony.
Przenieś żeberka jagnięce na blachę do pieczenia wyłożoną folią.
Posmaruj każdą półkę mieszanką musztardy i miodu.
Posyp mieszanką miętową wierzch i boki każdej kratki.
Piecz w nagrzanym piekarniku, aż wierzch się zrumieni, a środek będzie średnio wysmażony, około 20 minut. Termometr z natychmiastowym odczytem włożony w środek powinien wskazywać temperaturę od 52 do 54 stopni Celsjusza (od 125 do 130 stopni Fahrenheita).
Wyjmij jagnięcinę z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem, polewając ją winegretem miodowo-musztardowym.