Świąteczny sernik żurawinowy
Przepisów na desery nigdy za wiele, więc wypróbuj Cranberry Celebration Cheesecake. Z tego przepisu składa się 16 porcji zawierających 490 kalorii, 9 g białka i 39 g tłuszczu każda. Za 1,3 dolara za porcję ten przepis pokrywa 8% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka żurawiny, serka śmietankowego, cukru pudru i garść innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak przepyszny. 1 osoba uznała ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godzin i 35 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 19%. Wynik ten nie jest aż tak wyjątkowy. Świąteczne ciasto żurawinowe, sernik żurawinowy z imbirem i skórką żurawinową oraz sernik żurawinowy są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
W robocie kuchennym drobno posiekaj suszoną żurawinę.
Dodać mąkę, migdały i cukier cukierniczy; przetwarzać aż do wymieszania.
Dodaj masło; pulsować, aż się rozpadnie.
Naciśnij dolną część i 1-1/2 cala od góry natłuszczonej 10-calowej. forma do pieczenia.
Ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 350° przez 10 minut.
W małym rondlu połącz 3/4 szklanki cukru i skrobi kukurydzianej; wymieszaj z sokiem żurawinowym, aż będzie gładki.
Dodaj jagody. Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Odłożyć na bok.
W dużej misce ubij serek śmietankowy, wanilię i pozostały cukier na gładką masę.
Dodaj jajka; ubijaj tylko do połączenia.
Połowę ciasta wylać na spód. Ostrożnie nałóż 3/4 szklanki mieszanki jagodowej na ciasto; posmaruj pozostałym ciastem.
Piec 45 minut. Zmniejsz temperaturę do 250°.
Piec 25-30 minut dłużej lub do momentu, aż środek prawie się zetnie.
Połącz śmietanę, cukier i wanilię; rozłożone na górze.
Piec 20-30 minut lub do momentu, aż ciasto się zetnie. Studzimy na metalowej kratce przez 10 minut. Przesuń nóż wokół krawędzi patelni, aby poluzować; chłodzić 1 godzinę dłużej.
Na wierzchu rozsmaruj pozostałą masę jagodową. Schłodzić przez noc.
Ubij śmietanę, aż utworzą się sztywne szczyty; wsypać zmielone migdały. Obrysuj górną krawędź sernika; posypać płatkami migdałów.
Polecane wino: Późne żniwa Riesling, Lambrusco Dolce, Sauternes
Sernik w menu? Spróbuj połączyć z Late Harvest Riesling, Lambrusco Dolce i Sauternes. Do sernika (bez czekolady) bezpieczne są białe wina deserowe, ale słodkie lambrusco będzie dobrze współgrać z klasycznym sernikiem truskawkowym. Jednym z win, które możesz spróbować, jest Famille Vincent Cremant de Bourgogne. Ma 4 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 24 dolarów.
![Rodzina Vincenta Cremanta de Bourgogne]()
Rodzina Vincenta Cremanta de Bourgogne
Z winogron Chardonnay ten brylant łączy w sobie świeżość, treściwość i gładkość. Cremant Brut jest wytrawny i oferuje drobne bąbelki (1,5 miliona/30 minut – policzyliśmy je, ale nie musisz mi wierzyć!), w nosie nuty kwiatowe, na podniebieniu rześkie i owocowe. To wspaniały klasyk na wszelkie świąteczne okazje.