Zupa Z Soczewicy, Kulki Daktylowe, Sałatka Z Selera
Zupa z soczewicy, daktyle, Sałatka z selera może być tylko przystawką, której szukasz. Ten wegański przepis służy 12 i kosztuje 1,24 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 10g białka, 17g tłuszczu, oraz w sumie 373 kalorie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. To będzie hit w Twoim Jesień wydarzenie. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz ciepłą wodę, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, pietruszkę z płaskim liściem i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 66%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Sałatka z daktyli i selera, Zupa selerowo-Pasternakowa z kulkami Macy z zielonej cebuli-koperku, oraz Francuska Sałatka Z Soczewicy Kawiorowej, Rukoli I Korzenia Selera.
Instrukcje
Wymieszać wszystkie składniki razem w małej misce. Odłogowanie
Umieść koncentrat pomidorowy i 7 ćwiartek (6,6 kilograma) zimnej wody w dużej, niereaktywnej doniczce na dużym ogniu.
Trzepaczka od czasu do czasu, gdy woda dojdzie do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, aby utrzymać delikatne wrzenia i gotować przez około 1 godzinę, lub aż zmniejszy się o około jedną czwartą. (
Zdjąć z ognia, jeśli cebula nie jest gotowa.)
W międzyczasie dobrze opłucz kolendrę i pietruszkę i odstaw na bok.
Cebulę pokroić na duże kawałki.
Włóż kawałki do robota kuchennego i pulsuj, aż staną się papką.
Dodaj tyle ziół, ile pasuje do robota kuchennego. Pulsuj maszynę, dodając niewielkie ilości zimnej wody, jeśli to konieczne, aby ostrze się obracało. Gdy zioła zmniejszają objętość, dodaj pozostałe zioła i liście selera i kontynuuj pulsowanie. Zatrzymaj się od czasu do czasu, aby zeskrobać boki gumową szpatułką i wymieszać zioła, aby je redystrybuować. Uruchom maszynę do 10 minut, aż mieszanina zostanie prawie skroplona.
Przenieść mieszaninę do dużego rondla i wymieszać z mieszanką przypraw.
Dodaj pozostałe 5 szklanek (1,2 kg) zimnej wody do cebuli i doprowadzić do delikatnego wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować delikatnie przez około 1 godzinę lub aż płyn zmniejszy się o połowę.
Mieszaj mieszaninę cebuli do garnka, wróć do gotowania na wolnym ogniu i gotuj przez 1 1/2 do 2 godzin, odtłuszczając wszelkie zanieczyszczenia, które wznoszą się na górę, aż zupa zmniejszy się o około jedną trzecią do nieco ponad 4 ćwiartek (4 kilogramy).
Wytnij wzdłużną szczelinę po jednej stronie każdej daty, otwórz ją jak książkę i usuń dół.
Daty przeciąć wzdłuż na pół, a następnie przeciąć każdą połowę wzdłuż na 4 paski. Za pomocą opuszków palców uformuj każdy pasek w szorstką kulę. Jeśli utrzymasz stronę skóry skierowaną na zewnątrz, piłka będzie mniej lepka i będzie lepiej trzymać się razem.
Do małej miseczki wlej płytką oliwę. Rozetrzyj trochę oleju na środku jednej dłoni, połóż na nim kulkę daktylową i użyj palca wskazującego drugiej ręki, aby zwinąć datę w gładką kulkę.
Włóż kulkę do miski z olejem i powtórz z resztą daktyli, dodając więcej oleju do miski w razie potrzeby, aby zakryć kulki daty. Odstawić.
Włóż soczewicę do rondla, dodaj 6 filiżanek (1,4 kilograma) zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu. Gotować soczewicę przez 10 do 12 minut, mieszając je od czasu do czasu.
Tymczasem napełnij dużą miskę zimną wodą. Skosztuj soczewicy. Kiedy zaczną zmiękczać, ale nadal są twarde w środku, odcedzić je w sitku o drobnej siatce, spłukać zimną wodą i zanurzyć w misce z zimną wodą, aż będą gotowe do użycia.
Usuń twarde zewnętrzne łodygi selera i zarezerwuj je do innego użycia. Uszczypnij liście z wewnętrznych łodyg i umieść liście w misce z lodowatą wodą.
Pokroić łodygi w kostkę 1/8 cala; potrzebujesz 1 szklanki (120 gramów).
Pokrojony w kostkę seler włożyć do małej miseczki, wymieszać z oliwą z oliwek i natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy zupa się zmniejszy, dodaj soczewicę; trzymaj ciepło na małym ogniu.
Wymieszać mąkę, wodę i drożdże w małej misce i odstawić w temperaturze pokojowej, aż do spienienia i bulgotania, o 10 protokół.
Stale ubijając, dodaj mieszaninę mąki do zupy, a następnie wymieszaj z drewnianą łyżką o płaskim dnie, skrobając dno garnka, gdy przyniesiesz zupę na wolnym ogniu na średnim ogniu. (Wysokie ciepło może spowodować, że mąka przyklei się do dna garnka.) Zupę dusić delikatnie, często mieszając, przez 10 minut. Doprawić do smaku solą, wyjąć zupę z ognia i wymieszać z sokiem z cytryny.
Odcedzić i osuszyć liście selera. Używając 2 zup, uformować sałatkę z selera w kształt quenelle lub piłki nożnej i umieścić w kierunku krawędzi każdej miski zupy. Stos około 8 kulki daty obok każdego quenelle. (Jeśli skończysz z dodatkowymi kulkami daktylowymi, trzymaj je w lodówce i dodaj do sałatek.)
Ostrożnie kadzi zupę wokół ozdoby tak, że trochę sałatki seler i daktyli pozostają widoczne.
Skropić trochę oliwy, która pozostaje w misce sałatki z selera nad zupą i udekorować liści selera.
Fragment Mourad: New Moroccan autorstwa Mourada Lahlou. Copyright 2011 by Mourad Lahlou; photographs copyright 2011 by Deborah Jones. Opublikowane przez Artisan, oddział Workman Publishing Company, Inc.