Zawijane Jajka Meksykańskie
Jeśli masz około 45 minut do spędzenia w kuchni, Zawijane Jajka Meksykańskie mogą być doskonałym przepisem wegetariańskim na lakto ovo do wypróbowania. Za 2,09 USD za porcję ten przepis pokrywa 32% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 28 g białka , 30 g tłuszczu i łącznie 656 kalorii . Ten przepis służy 8 osobom. Jeśli masz pod ręką jajka, cebulę, pomidory i kilka innych składników, możesz to zrobić. Tylko nielicznym osobom naprawdę smakowało to meksykańskie danie. 9 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Świetnie sprawdza się jako niedrogie danie główne. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 74% wyniku , co oznacza, że jest solidny. Jajka w koszulce zawijane w łososia , jajka w bekonie z polentą i jajka w koszulce z polentą są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C).
Przygotuj salsę: w blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj pomidory, czosnek, cebulę, kolendrę, wodę, papryczkę jalapeno i sól. W rondlu zagotuj salsę. Dusić przez 5 minut.
Salsę przełóż do miski i odłóż miskę na bok.
Połóż pokrojone pomidory na sicie i pozostaw do odcieknięcia na 10 minut lub dłużej.
Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
Dodaj paprykę i smaż ją, aż będą miękkie, około 5 do 10 minut.
Dodaj jajka i zmniejsz ogień do małego. Mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, gotuj jajka, aż zaczną się ścinać. Zdejmij patelnię z ognia i posyp solą, pieprzem, 1 szklanką sera Monterey Jack i odsączonymi pomidorami; delikatnie wymieszać.
Połóż tortillę mączną na powierzchni roboczej.
Rozłóż około 2/3 szklanki nadzienia jajecznego na środku tortilli. Na wierzch jajek wlać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Złóż boki tortilli, aby częściowo przykryć mieszankę jajeczną, następnie zwiń tortillę, zaginając zewnętrzne krawędzie podczas zwijania, aby całkowicie przykryć mieszaninę jaj. Kontynuuj ten proces z pozostałym nadzieniem i tortillami.
Umieść wypełnione tortille blisko siebie w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 10 x 16 cali. Na tym etapie można naczynie przykryć i schłodzić do 24 godzin.
Salsą polej nadziewane tortille i posyp je 1/2 szklanki startego sera. Przykryj naczynie folią i piecz zapiekankę przez 15 minut (25 minut, jeśli była schłodzona).