Zapiekanka z puree ziemniaczanego, brukwi i pasternaku z karmelizowaną cebulą
Zapiekanka z puree ziemniaczanego, brukwi i pasternaku z karmelizowaną cebulą to przystawka na 10 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 8 g białka, 15 g tłuszczu i łącznie 341 kalorii. Za 1,27 USD za porcję ten przepis pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Dzięki temu przepisowi Święto Dziękczynienia będzie jeszcze bardziej wyjątkowe. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Jest dostarczany przez Allrecipes. Jeśli masz pod ręką pieczone ziemniaki, czosnek, pasternak i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest to dobra opcja, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej i lakto ovo-wegetariańskiej. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 46% wyniku, co jest dobrym wynikiem. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Zapiekanka z puree ziemniaczanego, brukwi i pasternaku z karmelizowaną cebulą, Kremowy puree z brukwi z karmelizowaną cebulą i Zapiekanka z puree ziemniaczanym z bekonem i karmelizowaną cebulą.
Instrukcje
W dużym garnku połącz bulion z kurczaka, ziemniaki, brukiew, pasternak, czosnek, liść laurowy i tymianek. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i częściowo przykryj. Gotuj, aż warzywa będą bardzo miękkie, około 30 minut.
Przełóż warzywa do dużej miski.
Dodaj 1/2 szklanki masła lub margaryny. Użyj miksera elektrycznego, ubijaj mieszaninę, aż będzie puree, ale nadal będzie gruba. Doprawić solą i pieprzem.
Przenieś puree warzywne do wysmarowanej masłem formy do pieczenia o wymiarach 13 x 9 x 2 cale.
Rozpuść pozostałe 1/4 szklanki masła lub margaryny na dużej, ciężkiej patelni na średnim ogniu.
Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę.
Smażyć, aż zacznie się rumienić, około 5 minut. Zmniejsz temperaturę do średnio-niskiej.
Smażyć, aż cebula będzie miękka i złotobrązowa, około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Rozłóż cebulę równomiernie na puree warzywnym. Zapiekankę można przygotować nawet 1 dzień wcześniej. Przykryj i przechowuj w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C).
Piec bez przykrycia przez 25 minut lub do momentu, aż ciasto się rozgrzeje, a wierzch zacznie chrupać.