Ugotuj książkę: tarta bananowa Tatin
Gotuj książkę: tarta bananowa Tatin może być tylko deserem, którego szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 5G białka, 27 g tłuszczu, oraz w sumie 509 kalorii. Ten przepis służy 6. Na 92 grosze za porcję, ten przepis okładki 9% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz masło, ciasto francuskie, pomarańcza i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 26%. Ten wynik nie jest tak doskonały. Spróbuj Ugotuj książkę: tarta gruszkowa Tatin z cytryną i anyżem, Ugotuj książkę: tarta Melasowa, oraz Ugotuj książkę: tarta ze szparagami i estragonem dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 177°.
Pokrój masło w kostkę i umieść na solidnej głębokiej patelni do pieczenia około 7 1/2 x 12 cali.
Umieść patelnię na małym ogniu, pozwól roztopić masło, dodaj cukier i stale mieszaj, aż do całkowitego połączenia. Nadal gotować przez około 5 minut, lub aż cukier się rozpuści, a mieszanina będzie złocista i karmelizowana. W międzyczasie obrać banany, pokroić wzdłuż i ułożyć na złotym karmelu.
Zdjąć z ognia, następnie posypać cynamonem i drobno zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy.
Aby dodać ciasto: odkurz czystą powierzchnię roboczą i wałek do ciasta mąką. Zamiast układać ciasto na płasko i zwijać je, umieść je na boku i zwiń stamtąd, dzięki czemu uzyskasz lżejszą, wyraźniejszą konsystencję.
Rozwałkuj arkusz ciasta, aż uzyskasz kształt prostokąta o takim samym rozmiarze jak patelnia i grubości około 1/8 cala. Przykryj ciasto wałkiem do ciasta i ostrożnie połóż je na patelni do pieczenia, delikatnie chowając je wokół bananów, aby upewnić się, że są dobrze przykryte, bez przerw. Używając noża lub widelca, nakłuj ciasto kilka razy.
Umieść tacę na górze nagrzanego piekarnika na 25 do 30 minut, aż będzie złoty.
Aby służyć Tarta tatin: kiedy Tarta tatin jest gotowy należy włączyć go na raz lub skończy się przyklejając się do patelni. Aby to zrobić, przykryj rękę złożonym ręcznikiem kuchennym, ostrożnie przytrzymaj tacę z talerzem lub deską do serwowania na górze i delikatnie odwróć. Korzystając z końcówki noża, wyciągnij róg ciasta, aby sprawdzić, czy wszystko jest ugotowane pod spodem (jeśli nie, włóż je z powrotem do piekarnika na kolejne kilka minut), a następnie wyjmij całość z patelni.
Jeśli używasz crème fraiche lub bitej śmietany: włóż do miski, zetrzyj resztę skórki pomarańczowej i dobrze wymieszaj.
Posypać kilka łyżek niesłodzonego rozdrobnionego kokosa na talerzu i szybko zwinąć w nim gałkę lodów, aż będą pokryte.
Podawać Tarta tatin i jeść natychmiast!