Tarta Ze Świeżymi Owocami
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na desery, więc spróbuj tarty ze świeżymi owocami. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegetariański przepis ma 1762 kalorie, 25g białka, oraz 87 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 2. Na 5,52 zł za porcję, ten przepis okładki 47% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z catcora.com ma 18 fanów. Mieszanka wody, konfitury morelowe, skrobia kukurydziana i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 88%, to danie jest znakomite. Spróbuj Tarta Ze Świeżymi Owocami, Tarta Ze Świeżymi Owocami, oraz Tarta Ze Świeżymi Owocami dla podobnych receptur.
Instrukcje
Aby zrobić ciasto, w robocie kuchennym wyposażonym w metalowe ostrze, połącz mąkę, 1/4 szklanki cukru i sól i pulsuj przez kilka sekund, aby zmiksować.
Dodać schłodzone kawałki masła i przetworzyć przez 1 minutę lub mniej, aż mieszanina uzyska konsystencję grubego posiłku.
W małej misce ubić żółtko i zimną wodę.
Wlać mieszaninę jaj do rury zasilającej procesora. Ponieważ mieszanka jajek zwilża suche składniki, pulsuj równomiernie, aż ciasto zbierze się w kulkę i cała ciecz zostanie włączona.
Wyjąć ciasto z procesora, spłaszczyć na dysk o grubości około 1 cala i owinąć w plastik. Przechowywać w lodówce przez 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 191°.
Wałkiem do ciasta rozwałkować ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej na 14-calową okrągłą. Przykryj 11-calową okrągłą patelnię z wyjmowanym dnem i delikatnie wciśnij ciasto na dno i na boki patelni. Przyciąć górną krawędź tarty, uruchamiając wałek do ciasta nad krawędzią patelni. Przykryć folią i schłodzić przez co najmniej 15 minut. Lekko olej arkusz folii aluminiowej. Delikatnie włóż folię do schłodzonej skorupy, od strony oleju w dół. Napełnij patelnię masami ciasta lub suszoną fasolą na folii i piecz, aż boki skorupy zostaną ustawione, około 15 minut.
Zdjąć folię i fasolę. Kontynuuj piec, aż skórka będzie złota, około 5 do 8 minut dłużej, przekłuwając ją widelcem, jeśli tworzą się pęcherzyki.
Przenieś do stojaka z drutu i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Aby zrobić śmietanę z ciasta, trzepaczką lub mikserem elektrycznym, ubić pozostałe 3 żółtka z 1/2 szklanki cukru i skrobi kukurydzianej w misce, aż będą gęste i dobrze wymieszane. Odstawić.
Mleko umieścić w ciężkim rondlu na średnim ogniu. Zeskrobać nasiona z fasoli wanilii końcówką noża i dodać do mleka, wraz ze skrobaną łuską fasoli. Doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu i zdjąć z ognia. Powoli dodaj kilka łyżek gorącego mleka do mieszaniny żółtka i cukru, energicznie ubijając, aby hartować jajka. Stopniowo dodawaj pozostałą gorącą mieszaninę mleka, stale mieszając. Powrót mieszaninę do rondla i ubijać na średnim ogniu, aż zgęstnieje i dojdzie do duszenia. Dusić przez 1 minutę, cały czas mieszając.
Do czystej miski wlać śmietanę z ciasta. Naciśnij plastikową folię na powierzchnię, aby zapobiec tworzeniu się skóry i przechowywać w lodówce przez 3 godziny lub do całkowitego schłodzenia. (Jeśli masz mało czasu, Zobacz notatkę.)
Konfitury morelowe przekładamy do małego, ciężkiego rondla. Mieszać na małym ogniu, aż do stopienia.
Przełożyć do robota kuchennego i puree, aż będzie gładka. Przecedzić puree przez sito o drobnych oczkach do miski.
Aby zmontować tartę, za pomocą pędzla do ciasta, nałóż około jednej trzeciej naciągniętej galaretki morelowej równomiernie na dolną powierzchnię wstępnie upieczonej Skórki.
Wyjmij krem z lodówki i zmiękcz mieszając łyżką. Posmakuj kremu z ciasta, a jeśli chcesz, dodaj Cointreau.
Całość kremu rozprowadzić równomiernie na wyszczotkowanej warstwie galaretki. Ułóż pokrojone owoce i jagody dekoracyjnie na kremie do ciast, na przemian kolory i tekstury. Resztę puree morelowego rozgrzej i lekko posmaruj owocami.
Uwaga dla kota: aby przyspieszyć proces schładzania, zrób lodową kąpiel, napełniając dużą miskę lodem i wodą.
Umieść miskę kremu z ciasta w kąpieli lodowej i mieszaj ją co około 5 minut, aż do całkowitego ostygnięcia. Zużyć natychmiast lub przechowywać w lodówce.