Tarta jabłkowa z przyprawą imbirową
Tarta jabłkowa z przyprawą imbirową może być dobrym przepisem na poszerzenie repertuaru deserów. Jedna porcja zawiera 501 kalorii, 4 g białka i 26 g tłuszczu. Ten przepis służy 8 osobom. Za 1,46 USD za porcję ten przepis pokrywa 5% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pod ręką cukier, masło, mielony cynamon i kilka innych składników, możesz to zrobić. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobi go jeszcze raz. Jest dostarczany przez Allrecipes. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 50 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 15% wyniku, co jest raczej złym wynikiem. Tarta z jabłkami i cheddarem i przyprawami, imbirowo-przyprawowa tarta żurawinowo-jabłkowa i tarta jabłkowo-wiśniowo-biało-czekoladowa z frangipane z sorbetem z zielonych jabłek i kompotem brandy wiśniowo-jabłkowym są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozwiń jeden z kawałków ciasta. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy od 13 do 14 cali.
Przenieś skorupę ciasta do okrągłej formy do tarty o wymiarach 10x2 cali z wyjmowanym dnem lub 10-calowej głębokiej blachy do ciasta. Przytnij skórkę do krawędzi patelni. Odłożyć na bok.
Rozwiń pozostały spód ciasta. Używając 2-3-calowej foremki gwiazdowej lub innego pożądanego noża, wykonaj 5 do 6 wycięć w cieście. Odłóż ciasto i wycięcia na bok.
W dużym rondlu podgrzej nadzienie szarlotkowe LUCKY LEAF, masło, 1 łyżkę krystalizowanego imbiru, wanilię, 1 łyżeczkę cynamonu, gałkę muszkatołową i świeży imbir na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, często delikatnie mieszając.
Nadzienie z szarlotki LUCKY LEAF wyłóż do wyłożonej ciastem formy do tarty.
Ciasto ułożyć wycięciami na nadzieniu. Przytnij ciasto do krawędzi formy do tarty i delikatnie dociśnij górne ciasto do dolnego, aby je uszczelnić. Jeśli używasz blachy do ciasta, złóż górne ciasto pod dolne ciasto i zsuń, aby je złączyć; zaciśnij krawędź według uznania.
Na wierzchu ciasta umieść wycięcia w kształcie gwiazdek, pozostawiając większość otworów w cieście odsłoniętych. Lekko posmaruj ciasto nieprzywierającym sprayem kuchennym. W małej misce połącz cukier i 1/4 łyżeczki cynamonu; posypać ciasto.
Tartę ułożyć na blaszce wyłożonej folią.
Aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu, brzeg tarty lub ciasta przykryj folią.
Piecz jeszcze około 10 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złotobrązowe, a nadzienie będzie musujące. Studzimy na metalowej kratce około 1 godziny.
Zdjąć boki formy do tarty.
Podawać na ciepło. W razie potrzeby posyp bitą polewą i dodatkowo krystalizowanym imbirem.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Kremowe sherry, porto i Moscato d'Asti to świetny wybór na tartę. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Barefoot Bubbly Pink Moscato z oceną 4,9 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 15 dolarów za butelkę.
Boso, musujące różowe Moscato
Barefoot Bubbly Pink Moscato jest słodki i soczysty o wybuchowych aromatach i smakach. Najlepiej smakuje schłodzony (36-40 stopni F), ten musujący ma aromat i smak jaśminu i mandarynki uzupełniony czerwoną maliną, truskawką i granatem. Ciesz się kremowym i soczystym finiszem!