szwedzkie kulki mięsne
Przepis na szwedzkie klopsiki można przygotować w około 1 godzinę i 5 minut. Za 1,15 USD za porcję ten przepis pokrywa 12% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Z tego przepisu wychodzi 8 porcji zawierających 301 kalorii, 17 g białka i 17 g tłuszczu każda. Ten przepis z Foodnetwork ma 1 fanów. Świetnie sprawdza się jako danie główne. To dość niedrogi przepis dla miłośników skandynawskiej kuchni. Jeśli masz pod ręką musztardę w proszku, sól koszerną, sherry i kilka innych składników, możesz to zrobić. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 51% wyniku, co oznacza, że jest solidny. Szwedzkie klopsiki (klopsiki z Ikei), szwedzkie klopsiki i szwedzkie klopsiki są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozpuść masło na średniej patelni na średnim ogniu.
Dodaj cebulę, dopraw solą i smaż na złoty kolor, od 4 do 6 minut; odłożyć na bok.
Połącz 1/2 szklanki bułki tartej i mleko w misce; odstawić do wchłonięcia mleka, 1 do 2 minut. Wymieszaj sherry i musztardę w dużej misce, aż się rozpuszczą, a następnie dodaj 1 jajko.
Dodać namoczoną bułkę tartą, zrumienioną cebulę, wieprzowinę, indyka, miód, ziele angielskie, 2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku. Delikatnie wymieszaj rękoma do połączenia.
Zwilż ręce; z powstałej masy uformuj 36 małych klopsików, każdy po około 1 łyżce stołowej. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.
Umieść pozostałą 1 szklankę bułki tartej w płytkim naczyniu.
W misce wymieszaj pozostałe 2 jajka i 2 łyżki wody. Zanurz każdy klops w jajku, pozwalając, aby jego nadmiar spłynął, a następnie obtocz w bułce tartej; wrócić do blachy do pieczenia.
Podgrzej około 1 1/2 cala oleju roślinnego w dużym rondlu na średnim ogniu, aż termometr do głębokiego smażenia wskaże 325 stopni F. Pracując partiami, smaż klopsiki, delikatnie mieszając łyżką cedzakową, aż będą złociste i ugotowane, 3 do 4 minut.
Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i doprawić solą.
Włóż konfiturę z borówek do kwaśnej śmietany i posyp koperkiem. Każdy klopsik nadziewamy plasterkiem ogórka kiszonego i podajemy z kremem z borówek.