Stracotto (pieczeń w garnku) z borowikami
Potrzebujesz bezglutenowego, bezmlecznego, paleolitycznego i pierwotnego dania głównego? Stracotto (pieczeń w garnku) z borowikami może być super przepisem do wypróbowania. Ten przepis służy 10 porcjom i kosztuje 3,1 USD za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 45 g białka, 31 g tłuszczu i łącznie 495 kalorii. Jeśli masz pod ręką oliwę z oliwek, bulion wołowy, rozmaryn i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 3 godzin i 57 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. 39 osób uznało ten przepis za smaczny i satysfakcjonujący. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 80% wyniku, co jest spektakularne. Podobne przepisy to włoska pieczeń garnkowa (Stracotto alla Fiorentina), bażant pieczony w garnku z fino i borowikami oraz pieczeń duszona z grzybami.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Wołowinę osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. W ciężkim 6-litrowym garnku lub piekarniku holenderskim rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu.
Dodaj wołowinę i smaż, aż zrumieni się ze wszystkich stron, około 12 minut.
Wyjmij wołowinę i odłóż na bok.
Zmniejsz ogień do średniego.
Dodać pozostały olej i cebulę. Gotuj, często mieszając, aż będzie miękka, około 8 minut.
Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, aż zacznie nabierać aromatu.
Dodaj wino i drewnianą łyżką zeskrobuj brązowe kawałki, które przylegają do dna patelni. Wlać bulion i grzyby. Wołowinę włóż z powrotem do garnka i zagotuj płyn. Przykryj garnek i włóż do piekarnika. Gotuj, aż wołowina będzie miękka na widelec, około 3 godzin, przewracając wołowinę w połowie i dodając więcej bulionu wołowego, jeśli to konieczne.
Przenieś wołowinę na deskę do krojenia. Namiot przykryj folią i odstaw na 15 minut. W międzyczasie usuń nadmiar tłuszczu z wierzchu sosu z patelni. Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj soki z patelni i warzywa na gładką masę.
Dodaj rozmaryn i tymianek. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, do smaku.
Wołowinę pokroić na 1-calowe kawałki i ułożyć na talerzu. Połóż trochę sosu na mięsie, a pozostały sos podawaj z boku.