Sos Z Indyka Z Wyprzedzeniem
Przepis na sos z indyka można przygotować w około 5 godzin i 55 minut. Za 94 centów za porcję, dostajesz sos, który serwuje 4. Jedna porcja tego dania zawiera około 2G białka, 17g tłuszczu i w sumie 227 kalorii. Jeśli masz pod ręką liść laurowy, masło, cebulę i kilka innych składników, możesz to zrobić. 16 osób zrobiło ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Jest dostarczany przez Allrecipes. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis zarabia raczej kiepski wynik spoonacular 25%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Sara Moulton ' s Best Make-Ahead Turkey Gravy & carving turkey tips, Sos Z Indyka Z Wyprzedzeniem, oraz Sos Z Indyka Z Wyprzedzeniem.
Instrukcje
Rozgrzej olej roślinny w dużym garnku na średnim ogniu. Brązowe szyje z indyka w gorącym oleju, około 6 minut z każdej strony.
Dodaj cebulę, seler i marchewkę; gotuj, aż warzywa zaczną mięknąć i brązowieć, 5 do 10 minut.
Wlej wino Marsala, zeskrob i rozpuść wszelkie zrumienione kawałki mięsa i warzyw z dna patelni. Podnieś ogień do wysokiego; gotuj, aż płyn zmniejszy się o połowę.
Dodaj 2 litry zimnej wody, liść laurowy, ząbki czosnku i 1/4 uncji suszonych borowików. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Podczas gotowania na wolnym ogniu odtłuść i wyrzuć piankę, która dotrze na górę. Przykryj częściowo i gotuj na bardzo małym ogniu przez 4-5 godzin. Odcedź ciała stałe i odstaw bulion do ostygnięcia.
W misce przykryj 1/4 uncji suszonych borowików 1 szklanką gorącej wody; pozwól nawodnić się przez 10 minut.
Usuń grzyby z wody i drobno posiekaj.
Podgrzej 1/4 szklanki masła w dużym rondlu na średnim ogniu i brązuj grzyby, około 10 minut. Wymieszaj mąkę z grzybami i masłem i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez 3 minuty.
Ubij bulion, około 1/2 szklanki na raz i podnieś ogień do średniej wysokości; doprowadzić sos do wrzenia.
Zmniejsz ogień do wrzenia i gotuj sos, aż zmniejszy się i zgęstnieje, około 30 minut. Często mieszaj. Tuż przed podaniem dodaj śmietanę i dopraw solą i czarnym pieprzem.