Sos Z Ciecierzycy Indyjskiej (Chole)
Indyjski przyprawiony sos z ciecierzycy (Chole) może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 610 kalorii, 24g białka, oraz 22g tłuszczu. Ten przepis służy 2 i kosztuje $3.04 za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz pieprz, chili kaszmirskich, Tajskie chili i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć cynamon można śledzić to danie główne z Krówka Cynamonowa jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 12 godzin i 20 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i wegańskie dieta. Ten przepis jest typowy dla kuchni indyjskiej. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 87%. Ten wynik jest niesamowity. Spróbuj Indyjska Przyprawa Ciecierzyca Flatbread, Indyjskie Okłady Z Ciecierzycy, oraz Indyjska Sałatka z ciecierzycy i orzeszków ziemnych dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść ciecierzycę w średniej misce i przykryj ciepłą wodą o 2 cale.
Niech moczyć przez 12 godzin.
Przełożyć namoczoną ciecierzycę i ich płyn do szybkowaru. Uszczelnić i podgrzać na średnim i niskim ogniu do niskiego ciśnienia. Gotować, aż ciecierzyca łatwo rozbić, o 25 minut po dojściu do ciśnienia. Zwolnić ciśnienie i odstawić do ostygnięcia.
Tymczasem podgrzej dużą patelnię żeliwną na średnim ogniu.
Dodaj czarny kardamon, cynamon, liść laurowy, ziarna pieprzu, nasiona kminku, nasiona kolendry, nasiona kopru włoskiego i chili kaszmirowych. Gotować, mieszając, aż pachnące, o 5 protokół. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie zmielić w młynku do kawy, aż do całkowitego sproszkowania.
Rozgrzać olej w tej samej patelni na średnim ogniu, aż się połysk.
Dodać cebulę i gotować, mieszając, aż przezroczyste, o 5 protokół.
Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i mieszaj, aż zniknie surowy zapach pasty, około 2 minut.
Dodać pomidory i gotować, mieszając, aż pomidory rozbić i olej oddziela, o 10 protokół.
Dodaj suchy proszek mango i zielone chilli. Wymieszać do pachnącego, około 1 minuty.
Dodaj sproszkowaną mieszankę przypraw i mieszaj, aż będzie pachnąca. Na tym etapie dodaj kilka łyżeczek wody na wypadek, gdyby przyprawy przyklejały się do dna patelni, ponieważ łatwo się palą. Gotować, często mieszając, około 5 minut.
Dodać gotowaną ciecierzycę z wodą, w której były gotowane, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aby ciecierzyca wchłonęła przyprawy.
Udekoruj liśćmi kolendry, krążkami cebuli i podawaj z rotis, bhaturas (pieczywem smażonym w głębokim tłuszczu) lub ryżem.
Polecane wino: Gruener Veltliner, Riesling, Sparkling Rose
Indian działa bardzo dobrze z Gruener Veltliner, Riesling i musujące różowe. Najlepsze wino do indyjskich potraw będzie w zależności od dania, oczywiście, ale te typy mogą być podawane schłodzone i mają trochę słodyczy, aby uzupełnić pikanterię i złożone smaki szerokiej gamy tradycyjnych potraw. Jednym z win, które można spróbować jest Getrank Gruner Veltliner (1 litr). Ma 4,6 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 15 dolarów.
![Getrank Gruner Veltliner (1 Litr)]()
Getrank Gruner Veltliner (1 Litr)
Genialna świeżość uzupełnia ostre, wytrawne smaki grejpfruta, jabłka i białego pieprzu w tym wyjątkowym austriackim Gruner. Idealne wino na plażowe dni, piknikowe dni i na co dzień.