Solona Tarta Czekoladowo-Karmelowa
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na desery, więc spróbuj solonej tarty czekoladowo-karmelowej. Ten przepis służy 8 i kosztuje $1.07 za porcję. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegetariański przepis ma 603 kalorie, 5G białka, oraz 25 g tłuszczu na porcję. Jeśli masz żółtko jaja, proszek kakaowy przetworzony w Holandii, ekstrakt z wanilii i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Przepis ten zachwycił 2303 osoby. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 5 godzin. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 33%. Ten wynik nie jest tak doskonały. Spróbuj Solona Tarta Czekoladowo-Karmelowa, Tarta Czekoladowo-Solona Karmelowa, oraz Tarta Czekoladowo-Karmelowa Solona dla podobnych receptur.
Instrukcje
Aby przygotować skorupę tarty: w misce miksera stojącego wyposażonego w uchwyt łopatkowy, masło śmietankowe i cukier cukierniczy razem, aż do połączenia, około 1 minuty.
Dodaj żółtko i wanilię i ubijaj, aż będą lekkie i puszyste, 3 do 4 minut. Przesiać mąkę, kakao i sól.
Mieszaj na małej prędkości, aż ciasto się połączy. W przypadku suchych miejsc wymieszaj ręcznie, aby je wyrównać. Uformuj ciasto na dysk i zawiń w plastik. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę i do trzech dni.
Dostosuj stojak piekarnika do pozycji środkowej i rozgrzej piekarnik do 177°. na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj dysk schłodzonego ciasta,aż będzie tylko nieśmiały o grubości 1/4 cala.
Rozwałkuj ciasto wokół wałka do ciasta i ostrożnie przenieś na patelnię. Wciśnij ciasto na patelnię, łatając wszelkie otwory nadmiarem ciasta. Schłodzić skorupę przez co najmniej 1/2 godziny.
Przyciąć krawędzie tart więc są płaskie i jednolite. Wyłóż osłonkę tarty folią i napełnij ciężarami ciasta lub suszoną fasolą.
Piec przez 20 minut, obracając w połowie.
Wyjąć ciężarki i wkładkę, piec przez dodatkowe pięć minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia powłoki.
Umieść 4 uncje (1/2 szklanki) wody na dnie dużego rondla.
Dodać cukier i syrop kukurydziany i gotować mieszaninę na średnim ogniu. Boki garnka spłukać pędzelkiem do ciast zanurzonym w chłodnej wodzie. Mieszanina zacznie obracać się w bursztyn i trochę dymić, w którym momencie należy obracać zawartość, aby wyrównać mieszaninę. Po około 10 minutach będziesz miał ciemny bursztynowy karmel.
Wyjmij go z ognia, dodaj masło, śmietanę, creme fraiche i sól (bądź ostrożny, mieszanka karmelowa będzie rozpylać) i ubijaj, aż karmel będzie gładki.
Wlać karmel do schłodzonej skorupy.
Odstawić na 1 godzinę, aż karmel ostygnie.
Aby polewa czekoladowa: doprowadzić krem do wrzenia i umieścić posiekaną czekoladę w dużej misce.
Wlać krem na czekoladę i pozostawić na kilka minut, aby stopić czekoladę. Mieszaj ganache gumową szpatułką, aż będzie gładki.
Wylać na wierzch karmelowej tarty, przechylić, aby równomiernie ją rozprowadzić. Pozostawić czekoladę w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny przed podaniem (na tartę z płynnym karmelem) lub w lodówce na co najmniej godzinę (na twardy, żujący karmel).
Tuż przed podaniem posypać solą morską.