Smażone krewetki sezamowe
Sesame Shrimp Stir-Fry to bezglutenowe i bezmleczne danie główne. Ten przepis służy 4 osobom. Jedna porcja tego dania zawiera około 30 g białka, 9 g tłuszczu i łącznie 405 kalorii. Za 3,83 USD za porcję ten przepis pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i kup mielony pieprz, zieloną cebulę, paprykę i kilka innych rzeczy, aby przygotować je dzisiaj. Ten przepis polubiło 221 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 55 minut. Jest dostarczany przez Allrecipes. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał doskonały wynik łyżką wynoszący 88%. Podobne przepisy obejmują smażone krewetki z sezamem i pomarańczą i kurczakiem, smażone krewetki z miodem i sezamem z brukselką oraz smażone krewetki z pikantnym sezamem i fasolką szparagową.
Instrukcje
W średnim rondlu zagotuj osoloną wodę.
Dodać ryż, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 20 minut.
Podczas gdy ryż się gotuje, połącz krewetki, imbir, pieprz cayenne, czosnek, nasiona sezamu i czarny pieprz w dużej plastikowej torbie do przechowywania żywności. Pozostawić do marynowania w lodówce.
W dużym woku lub na patelni rozgrzej olej sezamowy.
Dodaj czerwoną paprykę i zieloną cebulę; smaż 3 do 4 minut, aby lekko zmiękły
Dodaj groszek i krewetki z przyprawami; smaż 4 minuty lub do momentu, aż krewetki staną się nieprzezroczyste.
Wymieszaj skrobię kukurydzianą w bulionie z kurczaka i dodaj do woka; gotować, mieszając, aż mieszanina się zagotuje.
Posypać solą. Połóż mieszaninę krewetek na ryżu.
Polecane wino: Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio
Krewetki doskonale komponują się z Sauvignon Blanc, Riesling i Pinot Grigio. Te rześkie białe wina dobrze komponują się z krewetkami przygotowywanymi na różne sposoby, czy to grillowanymi, smażonymi, czy w sosie czosnkowym. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest Margerum Sybarite Sauvignon Blanc. Ma 4,1 na 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 19 dolarów.
![Margerum Sybarite Sauvignon Blanc]()
Margerum Sybarite Sauvignon Blanc
Lekko złote odcienie, z zielonym odcieniem, jasne i żywe. Podkreślony zapach grejpfruta, miodowej pigwy, białych kwiatów, tostów, kremowej cytryny i odrobiny babki lancetowatej, przełożony lekką nutą krzemienia strzelniczego i owocowego Sauvignon. Bogate, kremowe i pełne z warstwami gruszki, grejpfruta i marakui.