Sałatka Caprese z domową mozzarellą
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj sałatki Caprese z domowym Mozzarellanem. Ten bezglutenowy, pierwotny, przyjazny dla fodmap i wegetariański przepis serwuje 6 i kosztuje 1,97 zł za porcję. Jedna porcja zawiera 340 kalorii, 48g białka, oraz 14g tłuszczu. Ten przepis z Foodnetwork ma 1 fanów. Mieszanka pieprzu, pomidorów rzymskich, soli koszernej i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 35 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis zarabia na dobry wynik spoonacular 72%. Spróbuj Sałatka Caprese z kantalupą i mozzarellą, Sałatka Caprese Z Wędzoną Mozzarellą, oraz Słodka Mozzarella Caprese Sałatka Z Komosy Ryżowej podobnych receptur.
Instrukcje
W dużym garnku podgrzej galon wody na wolnym ogniu. W dużej misce rozbić ser mozzarella na małe kawałki. Twaróg posmarować 1 łyżką soli i odstawić. W innej dużej misce dodaj pozostałą sól do drugiego galonu wody wraz z taką ilością lodu, jaką może pomieścić.
Tutaj robi się trochę skomplikowanie. Ostrożnie wlej gorącą wodę na osolony twaróg. Gdy twaróg zacznie się topić, ostrożnie mieszaj drewnianą łyżką lub łopatką przez 1 minutę. Zanurz obie ręce w lodowatej wodzie tak długo, jak możesz to wytrzymać, ponieważ masz zamiar rozciągnąć mozzarellę w gorącej wodzie. Aby chronić dłonie, możesz nosić gumowe rękawiczki w razie potrzeby.
Twaróg osiadł na dnie miski i w tym momencie musisz pracować szybko lub ryzykować nadmierne gotowanie twarogu i staje się gumowaty. Zanurz ręce w gorącej wodzie i zacznij rozciągać mozzarellę. Rozciągając ser, masz pewność, że wszystkie twarogi całkowicie się stopiły. Uformuj mozzarellę w kulki wielkości pomidora, a następnie upuść mozzarellę do lodowatej wody, aby ustawić.
Mozzarellę pokroić w 1/4-calowe plastry. Na półmisku, ułóż mozzarellę i plasterki pomidorów, na przemian i nakładając się trochę. Wierzch z bazylią.
Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
Pozostałe kulki mozzarelli owiń szczelnie folią i przechowuj w lodówce do tygodnia.