Przyprawiony wolno pieczony sos z kaczki i jabłek
Jeśli masz mniej więcej 3 godziny i 10 minut do spędzenia w kuchni, przyprawiony wolno pieczony sos z kaczki i jabłek może być ogromnym bezglutenowe przepis do wypróbowania. Na 6,16 zł za porcję, dostajesz sos, który serwuje 2. Jedna porcja zawiera 2097 kalorii, 53g białka, oraz 164g tłuszczu. Ten przepis z BBC Good Food ma 121 fanów. Udaj się do sklepu i odbierz cynamon, kij cynamonowy, cytrynę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 96%. Ten wynik jest niesamowity. Spróbuj Kaczka wolno pieczona z sosem wiśniowym, Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym, oraz Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Piekarnik do 140C / 120C wentylator / Gaz
Usunąć wszelkie podroby i wyciągnąć nadmiar tłuszczu z jamy kaczki. Użyj widelca do pieczenia lub szaszłyku, aby nakłuć skórę kaczki na całej powierzchni.
Obficie doprawić do środka, natrzeć skórę odrobiną oleju i doprawić solą i pieprzem. Wypchaj jamę połówkami cytryny, cynamonem, anyżem i czosnkiem. Kaczkę posadź w pojemnej puszce do pieczenia (później dodasz do niej ziemniaki). Kaczkę smażyć przez 2 godziny, co jakiś czas kłuć. W międzyczasie, gotować ziemniaki przez 10 minut, aż tylko gotowane.
Wyjmij kaczkę z piekarnika i zwiększ ciepło do 220C / 200C wentylator / Gaz
Kaczkę ułożyć na desce i wylać połowę tłuszczu z puszki. Ziemniaki wrzucić do puszki, aby były całkowicie pokryte sokami, a następnie przesunąć je na bok puszki. Kaczka odstawiamy i wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut.
Tymczasem zrobić sos jabłkowy. Jabłka obrać i drobno pokroić, odrzucając rdzeń. Roztopić masło na patelni, aż skwierczy, dodać jabłka i przyprawy, a następnie wymieszać, aby pokryć.
Wlać 100 ml soku jabłkowego, przykryć i dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać splash więcej soku, jeśli jabłka stają się nieco suche. Gotować, aż jabłka zapadną się w puszystym sosie.
Kaczkę wyjmij z piekarnika na deskę, aby odpocząć, a następnie włóż ziemniaki z powrotem do piekarnika na 20 minut, aby się chrupały. Kiedy kaczka wypoczywa, a ziemniaki są brązowe, jesteś gotowy do rzeźbienia i talerzowania.