Przyprawa-pieczony indyk
Pieczony indyk z przyprawami jest bezglutenowe, bezmleczne, przyjazne dla fodmap i całe 30 przepis z 40 porcjami. Jedna porcja zawiera 160 kalorii, 24g białka, oraz 6G tłuszczu. Na 43 grosze za porcję, ten przepis okładki 11% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Sprawdza się jako niedrogie danie główne dla Święto Dziękczynienia. Mieszanka pikantnego sosu, indyka, soli i pieprzu oraz garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Przynosi wam to moje przepisy. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 41%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Przyprawa-pieczony indyk, Przyprawa-Pieczony kurczak z dwoma sosami, oraz Lisu Spice-Pieczona Wieprzowina.
Instrukcje
Wyjąć i wyrzucić kratownicę z indyka. Zdjąć i wyrzucić wszelkie grudki tłuszczu.
Usuń podroby i szyję; Zapisz na pikantny sos. Spłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz i osusz.
Jeśli farsz indyka: tuż przed pieczeniem, umieścić indyka na powierzchni roboczej od strony piersi w dół; lekko wypełnić jamę szyi opatrunkiem. Doprowadzić skórę szyi do zakrycia otworu. Za pomocą metalowego szpikulca przymocuj skórę szyi do pleców, nawlekając szpikulec kilka razy przez skórę szyi i pleców. Obrócić indyka i luźno zapakować jamę ciała opatrunkiem. Jeśli indyk ma przymocowany ogon, włóż ogon do jamy. Jeśli jest wystarczająco dużo skóry, aby zachodzić na otwór, nawlecz metalowy szpikulec kilka razy, aby zamknąć. Lekko związać końce pałeczek luźno razem z bawełnianym sznurkiem, aby nie rozprzestrzeniać się od siebie lub pozostawić rozwiązane, aby ciepło łatwiej docierało do stawów udowych.
Umieścić resztki opatrunku w naczyniu do pieczenia. Kiedy indyk jest około 30 minut od zrobienia, piec dodatkowy dressing, przykryty, w piekarniku 325 lub 350 do gorąca (co najmniej 150 W Środku), o 40 minut na 8 filiżanek.
Natrzyj indyka oliwą. Rub mieszankę przypraw równomiernie na skórze i wewnątrz szyi i jam ciała.
Umieść indyka, pierś do góry, na stojaku w kształcie litery V w patelni do pieczenia o wymiarach 12 na 17 cali.
Piec w piecu regularnym lub konwekcyjnym 325, aż termometr włożony przez najgrubszą część piersi do kości zarejestruje 160, 2 do 3 godzin.
Przełożyć ugotowanego indyka na półmisek. Jeśli ptak został wypchany, włóż termometr do środka opatrunku. Powinien czytać co najmniej 160, aby być bezpieczne dla bakterii. Nie pozwól, aby farsz siedział w ptaku.
Usunąć jamę ciała zamykającą szpikulec. Zgarnij sos do miski.
Przeciąć skórę w jamie szyi, wyjąć opatrunek i dodać do miski. Jeśli temperatura była niższa niż 160, podgrzać opatrunek w kuchence mikrofalowej z pełną mocą (100%), często mieszając, aby równomiernie rozprowadzić ciepło, aż do 160 w całym. Przykryj i utrzymuj ciepły opatrunek. Trzymaj indyka w cieple i odstaw 15 do 30 minut.
Pokroić indyka. Jeśli uda są nadal lekko różowe na stawie, połóż uda na płytce bezpiecznej w kuchence mikrofalowej z pełną mocą (100%), aż różowy zniknie, od 1 do 3 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Chiński pięć przypraw Rub: w małej misce, wymieszać 1 łyżkę mielonego imbiru, 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka rozdrobnionego anyżu lub nasion kopru włoskiego i 1/2 łyżeczki mielonych goździków. (Lub użyć 2 łyżki Chińskiej mieszanki pięciu przypraw.) Sprawia, że około 2 łyżki stołowe.
Jamaican Jerk Rub: w małej misce, wymieszać 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1 łyżeczka każdej ziemi ziele angielskie, suszony tymianek, cayenne, i pieprz; i 1/2 łyżeczki cebuli w proszku. (Lub użyć 2 łyżki jamajskiej mieszanki jerk.) Sprawia, że około 2 łyżki stołowe.
Provenal Rub: w małej misce wymieszaj 2 łyżeczki każdego pokruszonego suszonego rozmarynu i suszonego tymianku i 1 łyżeczkę każdego suszonego przetartego szałwii i suszonej lawendy (lub więcej szałwii). (Lub użyć 2 łyżki mieszanki ziół provenal.) Sprawia, że około 2 łyżki stołowe.
Red Curry Rub: w małej misce, wymieszać 2 łyżeczki chili w proszku; 1 łyżeczka każda mielona kolendra, mielony imbir i cayenne; 3/4 łyżeczka mielonego kminku; i 1/4 łyżeczka mielonej kurkumy. (Lub użyć 2 łyżki czerwonego curry.) Sprawia, że około 2 łyżki stołowe.
Southwest Chili Rub: w małej misce, wymieszać 1 łyżka ziemi ancho lub California chili i 1 łyżeczka każdy mielony kminek, mielone chipotle chili lub cayenne, i suszone oregano. (Lub użyj chili w proszku lub południowo-zachodniej mieszanki chili.) Sprawia, że około 2 łyżki stołowe.