Polow (perski ryż z pistacjami i koperkiem)
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj Polow (perski ryż z pistacjami i koperkiem). Na 1,13 zł za porcję, ten przepis okładki 11% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 8. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i wegetariański przepis ma 382 kalorie, 9g białka, oraz 10 g tłuszczu na porcję. Jeśli masz ryż basmati, koperek, masło i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Przynosi ci to Epikurious. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 30%, co nie jest tak spektakularne. Podobne przepisy to Polow (perski ryż z pistacjami i koperkiem), Perska cukinia nadziewana ryżem z pistacjami i koperkiem, oraz Perski koperek i ryż Lima Bean.
Instrukcje
Używając pokrywy garnka jako przewodnika, śledź koło na pergaminie i wyciąć. Odstawić.
W dużej misce przepłukać ryż w kilku zmianach zimnej wody, aż woda będzie czysta.
W garnku na umiarkowanie wysokim ogniu, połączyć 4 quarts zimnej wody, ryżu i soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do umiarkowanego i gotować, odkryte, 5 minut.
W małej misce, wymieszać razem 1/4 szklanki ciepłej wody i szafranu do rozpuszczenia.
Przenieś 1 szklankę ugotowanego ryżu do średniej miski i wymieszaj z jogurtem i 1 łyżką wody szafranowej (zachowaj pozostałą wodę szafranową).
W oczyszczonym garnku na umiarkowanie małym ogniu roztopić masło.
Dodać mieszankę ryżowo-jogurtową, wygładzając na płaską warstwę. Dodać 1/2 pozostałego ryżu.
Posypać 1/2 koperku i pistacji, a na wierzch 1/2 pozostałego ryżu, polewając luźno.
Posypać pozostałym koperkiem i pistacjami, a na wierzch pozostałym ryżem, układając się luźno w piramidę. Używając okrągłego uchwytu drewnianej łyżki, zrób 5 lub 6 otworów w ryżu na dno garnka i wlej pozostałą wodę szafranową.
Przykryć ryż przygotowanym papierem pergaminowym okrągłym, a następnie pokrywką i parą, niezakłóconą, do miękkości i formy skorupy na dnie, 15 do 20 minut.
Łyżka sypkiego ryżu na talerz bez naruszania dolnej skorupy. Zanurz dno patelni w dużej misce z zimną wodą 30 sekund, aby poluzować skorupę. Używając szpatułki lub drewnianej łyżki, podnieś skorupę i przenieś na szczycie ryżu.