Pilaw Ryżowy
Pilaw ryżowy to bezglutenowe, bezmleczne, lacto ovo wegetariańskie i wegańskie hor d ' oeuvre. Ten przepis służy 6. Na 82 grosze za porcję, ten przepis okładki 9% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 5G białka, 2G tłuszczu, oraz w sumie 248 kalorii. Ten przepis jest lubiany przez 591 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz przyprawioną sól, Cayenne, bulion warzywny i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 30 minut. Jest on dostarczany przez proste przepisy. Z łyżeczką wynik 0%, to danie jest improvable. Spróbuj Pilaw Ryżowy Z Orzechów Sosny (Piñon Rice Pilaf), Pilaw ryżowy warzywny w kuchence ryżowej, oraz Rice Cooker Rice Pilaf dla podobnych receptur.
Instrukcje
Podgrzać zapasy w rondlu: spójrz na instrukcje gotowania ryżu. Jeśli twój ryż wymaga 2 filiżanek wody na każdą filiżankę ryżu, będziesz potrzebować w sumie 4 filiżanek płynu. Jeśli twój ryż wymaga 1 2/3 szklanki wody na każdą filiżankę ryżu, będziesz potrzebować w sumie 3 1/3 szklanki płynu.
Chcesz ugotować ryż w płynie, który jest przede wszystkim zapasem-bulion z kurczaka lub bulion warzywny. Do połowy cieczy może być zwykła woda, ale co najmniej połowa potrzebnej cieczy powinna być zapasowa. Domowe zapasy są oczywiście najlepsze i mają duży wpływ na jakość otrzymanego pilawu.
Podgrzać zmierzoną ilość potrzebnego wywaru w rondlu o rozmiarze co najmniej 2-qt.
Brązowy ryż, dodać cebulę i seler: podczas gdy czas jest ogrzewanie, podgrzać dużą patelnię na średnim ogniu.
Dodaj oliwę z oliwek (lub tłuszcz z kurczaka, jeśli go masz), aby pokryć dno patelni. Gdy olej jest gorący, dodać niegotowany ryż i brązowy ryż, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut.
Gdy ryż jest rumiane, dodać cebulę i seler i gotować kilka minut dłużej, aż cebula zacznie mięknąć.
Dodaj sól, pieprz, cayenne: jeśli używasz bulionu w puszkach lub pudełkach, uważaj na to, ile przypraw dodajesz. Zazwyczaj używamy domowego, niesolonego bulionu z kurczaka, więc dodajemy 2 łyżeczki soli lub soli przyprawionej wraz z mielonym pieprzem i odrobiną cayenne.
Jeśli zaczynasz od przyprawionego bulionu, możesz tylko dodać łyżeczkę soli. Test smaku bulionu/bulionu. Może to być trochę na słonej stronie, ponieważ ryż wchłonie dużo soli.
Dodać bulion, ugotować ryż:
Wlać podgrzany wywar do garnka z ryżem (lub wlać mieszankę ryżu do wywaru, w zależności od tego, która patelnia ma pokrywkę).
Doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować tak długo, jak instrukcje mówią na opakowaniu ryżu. Zwykle od 15 do 25 minut. Użyj zegara.
Po ustalonej ilości czasu gotowania wyjąć patelnię z ognia i odstawić na 10 minut, przykryte. W żadnym momencie podczas gotowania ryżu należy odkryć patelnię.
Puch widelcem, wymieszaj pietruszkę: puch widelcem do podania. Wymieszać posiekaną natkę pietruszki. Można również wymieszać w podgrzewany groszek, prażone migdały, lub rodzynki do pilaw, aby było bardziej interesujące.