Pikantny koktajl krewetkowy z sosem pomidorowo-kolendrowym
Pikantny koktajl krewetkowy z sosem pomidorowo-kolendrowym zajmuje około 33 minuty od początku do końca. Ten przepis służy 6 i kosztuje $2.86 za porcję. Jedna porcja zawiera 301 kalorii, 15g białka, oraz 18g tłuszczu. Kilka osób zrobiło ten przepis, a 28 mówi, że trafił w sedno. Jeśli masz pod ręką czysty miód, ząbek czosnku, chili i kilka innych składników, możesz to zrobić. Świetnie sprawdza się jako przystawka. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne i pescatariańskie dieta. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 93%, co jest doskonałe. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Pikantne tacos z krewetkami i mango z sosem kokosowym, Pikantna Zupa Pomidorowo-Kolendrowa, oraz Pikantny makaron z krewetkami i pomidorami.
Instrukcje
Przygotuj z wyprzedzeniem: krewetki osuszyć papierem kuchennym. Czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę chili, wyrzucić nasiona i drobno posiekać.
Wymieszać czosnek, chili i krewetki.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać krewetki i mieszać smażyć przez 2-3 minuty, aż będzie różowy. Wrzucić do miski i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić do 8 godzin.
Ćwiartować pomidory i wyrzucić nasiona. Miąższ drobno posiekać i wrzucić do miski z sokiem z cytryny, miodem i pozostałym olejem.
Dodać kolendrę, doprawić i ubijać, aż lekko zgęstnieje. Przykryć i schłodzić do 8 godzin.
W dniu: Rozedrzyj liście klejnotu na małe kawałki. Posiekaj miąższ awokado. Napełnij sześć szklanek sałatą, awokado i liśćmi rukoli. Ułóż krewetki na wierzchu i polej sosem łyżką.
Podawać z włoskim flatbread lub tosty pittas.