Tradycyjne karaibskie potrawy

Niezależnie od tego, czy masz szczęście odwiedzić Karaiby, czy nie, jest kilka potraw, z którymi każdy szanujący się gość powinien się zapoznać. Weź szklankę rumu, posłuchaj bitów reggae i zrelaksuj się!

Jedną z widocznych tradycji karaibskiej wyśmienitej kuchni są owoce morza. W końcu między tymi wszystkimi pięknymi wyspami jest dużo oceanu. Jednym z klasycznych owoców morza jest „Ackee and Saltfish”, który łączy w sobie solonego dorsza, wspaniałe owoce ackee i paprykę. Jeśli masz szansę, „Flying Fish and Cou-Cou” od dawna są podstawą żeglarzy przeprawiających się przez Atlantyk i są pełne smaku. Jest to bardzo popularne na Barbadosie, a element cou-cou jest wykonany z okry i mąki kukurydzianej. Inną tradycyjną rybą, której należy szukać, jest „Grouper”, duża ryba, którą często gotuje się jako steki rybne.

Rozważając wszystkie owoce morza, kiedy myślimy o potrawach karaibskich, należy podkreślić „konchę”, ślimaka morskiego. Tak, większość z nas może myśleć o pięknej muszli, która może wydawać egzotyczne dźwięki, ale w rzeczywistości po zjedzeniu przypomina gigantycznego małża.

Jednym z charakterystycznych dań z Karaibów jest „Jerk”, bardzo pikantna sucha lub mokra pasta, którą obficie nakłada się na kurczaka lub wieprzowinę. Przyprawa to mieszanka wędzonej papryki, kminku, gałki muszkatołowej, płatków chilli i mnóstwa strzeżonych tajemnic! Mięso po doprawieniu szarpanym „pocieraniem” jest zwykle grillowane lub wędzone w zależności od pory roku!

Jednym z podstawowych produktów są owoce papai, które na wyspach rosną wyjątkowo dobrze. Niektóre odmiany są pomarańczowe, niektóre żółte, ale wszystkie są całkiem smaczne. To jest często podawane jako śniadanie; wystarczy wycisnąć świeżą limonkę. Ten doskonały owoc często można znaleźć w koktajlu rumowym, a nawet w niektórych lokalnych gulaszach.

Chociaż „Kurczak z Ryżem” może wydawać się mdły, ugotowany z odrobiną karaibskiej magii „Arroz Con Pollo” to prawdziwie inspirowane danie, którego pragną mieszkańcy wysp w chłodniejszym klimacie. Tak, to jedno z tych dań, które łączą paprykę, pomidory, kurczaka i czosnek w aromatyczną rozkosz!

Jeśli jednak szukasz lekkiego lunchu, jedną z wielkich tradycji życia na plaży musi być „kubańska kanapka”! Tak, w wielu karaibskich barach można skosztować mieszanki tostów z szynką, wieprzowiną i białym serem. To baza, do której zawsze należy dodać ogórki kiszone i ostrą żółtą musztardę. W upale tropików to jest właśnie to, czego potrzeba.

Jednym z egzotycznych potraw, których możesz spróbować na Karaibach, jest „Callaloo”, gęste zielone danie wykonane z połączenia warzyw callaloo z okrą lub szpinakiem i mlekiem kokosowym. Ta baza jest przetwarzana na pastę z mięsem lub owocami morza.

Na wyspie Montserrat nazywają to „kozią wodą”, a na całych Karaibach gulasz z kóz jest bardzo obfitym i smacznym daniem głównym. Zwykle jest to, jak większość rzeczy w regionie, gotowane bardzo powoli i wydaje się, że każdy ma swoją własną odmianę. Na Kajmanach nazywa się to „Mannish Water” i tradycyjnie dodaje się do garnka głowę i łapę kozy. Nie dla ludzi o słabych nerwach!

Jednym z klasyków, których warto spróbować, jest „Baigan Choka”, czyli aromatyczne danie z pieczonego bakłażana wzbogaconego masłem, cebulą i czosnkiem. Jest to często gotowane na ogniu z drewna i pochodzi od indyjskiej ludności Trynidadu.

„Mofongo” to danie, które wywodzi się z portorykańskich wpływów na kuchnię wyspiarską i jest dobrze przyprawionym talerzem smażonych zielonych bananów gotowanych z dużą ilością czosnku!

Na koniec musimy wspomnieć o „La Bandera”, narodowym daniu Dominikany, które jest połączeniem ryżu, fasoli i przyprawionego mięsa i jest prezentowane jak flaga własnego kraju!