Pikantna sałatka z buraków i kopru włoskiego
Pikantna sałatka z buraków i kopru włoskiego może być dobrym przepisem na poszerzenie repertuaru hor d'oeuvre. Jedna porcja zawiera 194 kalorie, 4 g białka i 10 g tłuszczu. Ten przepis służy 6 osobom. Za 1,67 USD za porcję ten przepis pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest dostarczany przez Foodnetwork. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową, bezmleczną, paleolityczną i wegetariańską z dodatkiem lakto ovo. Jeśli masz pod ręką ocet estragonowy, grejpfruty, musztardę dijon i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 15 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 81% wyniku, co jest wynikiem super. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także pikantna sałatka z jabłek i buraków, pikantna sałatka z pieczonych buraków i pikantna sałatka z pieczonych buraków.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
Buraki ułóż na dużym kawałku folii aluminiowej, skrop oliwą i zamknij folię tak, aby było szczelnie zapakowane.
Przełożyć na małą brytfannę. Buraki pieczemy do momentu, aż będzie można je łatwo przekłuć nożem, około 1 godziny. Gdy ostygnie na tyle, że będzie można go dotykać, pocieraj lub zdejmuj skórkę.
W międzyczasie przekrój na pół i bardzo cienko pokrój koper włoski (uwielbiamy do tego mandolinę). Namoczyć w zimnej wodzie, żeby się zarumieniło. Pokrój grejpfruty na drugą miskę, zachowując sok.
Przetnij segmenty na pół.
W średniej misce wymieszaj 2 łyżki zarezerwowanego soku grejpfrutowego z musztardą, octem, miodem i 1/2 łyżeczki soli. Stopniowo dodawaj olej ciągłym strumieniem, aż uzyskasz kremowy dressing. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Buraki pokroić cienko nożem lub na mandolinie i wymieszać w misce z 3 łyżkami sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku i ułóż na osobnych talerzach.
Koper włoski odcedzić, dobrze osuszyć. Tuż przed podaniem polej koperkiem, sałatą, grejpfrutem i estragonem sosem. Podzielić równomiernie i ułożyć na burakach.
Polecane wino: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gruener Veltliner
Sałatka świetnie komponuje się z Chardonnay, Sauvignon Blanc i Gruener Veltliner. Zarówno Sauvignon Blanc, jak i Gruner Veltliner mają nuty ziołowe, które uzupełniają sałatki wystarczającą ilością kwasu, aby pasowały do cierpkiego winegretu, podczas gdy Chardonnay może być dobrym wyborem do kremowych sosów sałatkowych. Eighteen Miles Chardonnay z oceną 5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 36 dolarów za butelkę.
![Chardonnay za osiemnaście mil]()
Chardonnay za osiemnaście mil
Winiarka Jessica Boone wybrała się na chłodne wybrzeże Sonoma w poszukiwaniu tego jasnego, złożonego Chardonnay. Lekkie owoce pestkowe, cytryna Meyera i atrakcyjna mineralność w nosie przenoszą się na kremowe podniebienie zrównoważone żywą kwasowością. Nuty wanilii i słodkiego dębu podkreślają złożoność wina. Do produkcji win z Eighteen Miles Jessica Boone (z Passalacqua Winery) pozyskuje winogrona z dziewięciu różnych apelacji, a wszystko to w promieniu osiemnastu mil wokół Healdsburga w Kalifornii. Spróbuj także Eighteen Miles Cab, Zin, Pinot Noir i Petite Sirah.