Pieczony kurczak cytrynowy z szalotką i ziemniakami

Pieczony kurczak cytrynowy z szalotką i ziemniakami może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 71g białka, 55 g tłuszczu, oraz w sumie 952 kalorie. Ten przepis służy 8. Na 3,27 zł za porcję, ten przepis okładki 44% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Mieszanka kurczaka, lekko liście szałwii, cytryny i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak przepyszne. Aby użyć pieprzu można śledzić to danie główne z Łatwy Deser Miętowy jako deser. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, bezmleczne i całe 30 dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 72%, to danie jest solidne. Spróbuj Kurczak Z Ziołami Cytrynowymi Z Ziemniakami Pieczonymi, Kurczak pieczony cytrynowo-rozmarynowy z ziemniakami, oraz Pieczony Kurczak Z Ziemniakami, Cytryną I Szparagami dla podobnych receptur.
Instrukcje
Usuń i wyrzuć podroby i grudki tłuszczu z kurczaka. Wypłukać ptaka wewnątrz i na zewnątrz; osuszyć. W razie potrzeby złóż końcówki skrzydeł pod pierwszym przegubem i związaj końcówki pałeczek razem. Ustaw stronę piersi na stojaku w kształcie litery V w 11-na 17-calowej patelni do pieczenia. Wycisnąć sok z połowy 1 cytryny, rezerwując pozostałą połowę. Cienko pokroić inną cytrynę.
Zaczynając od szyi, delikatnie rozluźnij palce pod skórą kurczaka, aby rozluźnić je na piersi. Wcisnąć 4 do 6 plastrów cytryny i 6 do 8 liści szałwii pod skórę.
Umieść pozostałe plasterki cytryny, zarezerwowaną połowę cytryny i pozostałe liście szałwii w jamie ciała.
W małej misce wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny, oliwę z oliwek, paprykę, kminek, sól i pieprz. Rozetrzyj około połowy tej mieszanki równomiernie na kurczaku.
W misce, wymieszać ziemniaki i szalotki z pozostałą mieszaniną papryki, aż dobrze połączone. Rozłóż warzywa wokół kurczaka na patelni.
Piecz w piekarniku 425, mieszając warzywa po około 45 minutach (dodaj 1/4 szklanki wody, jeśli patelnia zacznie się palić), aż ziemniaki będą miękkie po przekłuciu, a termometr osiągnie 170 po włożeniu przez najgrubszą część piersi do kości i 180 po włożeniu przez najgrubszą część uda w stawie, 1 1/4 do 1 1/2 godziny. (Jeśli kurczak robi się przed ziemniakami, odstawiamy patelnię z warzywami do piekarnika i kontynuujemy gotowanie, podczas gdy kurczak odpoczywa w kroku )
Za pomocą widelca do rzeźbienia podnieś ptaka i przechyl, aby spuścić soki na patelnię. Ustawić kurczaka na półmisku. Ułożyć warzywa wokół kurczaka.
Pozostawić w ciepłym miejscu około 15 minut. Pokroić kurczaka i podawać.