Pieczony indyk z sosem śmietanowym
Pieczony indyk z sosem śmietanowym może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 106g białka, 40 g tłuszczu, oraz w sumie 811 kalorii. Ten przepis służy 8 i kosztuje $1.95 za porcję. 1 osoba uznała ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Przynosi ci to Epikurious. Udaj się do sklepu i odbierz masło, jeśli to konieczne, indyka, wodę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć mąkę, możesz podążać za tym daniem głównym z Tarta jabłkowa z sosem karmelowym jako deser. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 74%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Prosty pieczony indyk z bogatym sosem indyczym, Pieczony indyk z klasycznym sosem z patelni, oraz Indyk pieczony na sucho z sosem.
Instrukcje
Spłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz i osusz. Na patelni wyłożyć indyka i doprawić do środka i na zewnątrz 1 łyżką soli i 2 łyżeczkami pieprzu. Złóż skórę szyi pod ciałem, następnie włóż końcówki skrzydeł pod pierś i zawiąż pałeczki razem ze sznurkiem.
Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 232° z regałem w dolnej trzeciej.
Dodaj 1 szklankę wody do patelni i piecz, bez fastrygowania, obracając patelnię w połowie, aż do natychmiastowego odczytu termometru włożonego do mięsistej części każdego uda (testuj oba; nie dotykaj kości)rejestruje 165 do 170 ° F, 1 3/4 do 2 godzin ogółem.
Ostrożnie przechyl indyka tak, aby soki z wnętrza dużej wnęki spływały na patelnię.
Przełożyć indyka na talerz (rezerwowe soki w patelni) i pozostawić do odpoczynku, odkryte, 30 minut (temperatura mięsa uda wzrośnie do 170 do 79°). Odrzuć ciąg.
Odcedzić soki z patelni przez sito o drobnych oczkach do miary 2-ćwiartkowej i odcedzić tłuszcz (lub użyć separatora tłuszczu), zachowując tłuszcz. Rozgrzać patelnię do pieczenia przez 2 palniki, następnie dodać pozostałe 1 1/2 szklanki wody i rozpalić patelnię, gotując na dużym ogniu, mieszając i skrobając brązowe kawałki, 1 minutę. Przecedzić przez sito do miarki zawierającej soki z patelni.
Dodaj wystarczającą ilość podrobu indyczego do soków na patelni, aby doprowadzić łącznie do 5 filiżanek.
5 łyżek zarezerwowanego tłuszczu (jeśli jest mniej, dodaj roztopione masło) do 4-litrowego ciężkiego rondla i ubijaj w mące. Zasmażkę ugotować na średnim ogniu, ubijając, 3 minuty.
Dodać mieszaninę bulionu w szybkim strumieniu, stale ubijając, następnie dodać śmietanę, 1 łyżeczkę soli i 1 1/2 łyżeczki pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, ubijając, a następnie wymieszać dowolne soki z indyka z talerza i gotować na wolnym ogniu 5 minut.
Lagier Meredith Mount Veeder Napa Valley Syrah '06