Marmolada Pomarańczowa Sewilla
Marmolada sewilska pomarańczowa może być tylko bezglutenowe, bezmleczne, Wegetariańskie lacto ovo i przyjazne dla fodmap przepis, którego szukałeś. Na 9 centów za porcję, ten przepis okładki 1% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 50. Ta przyprawa ma 90 kalorii, 0g białka, oraz 0g tłuszczu na porcję. 686 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około około 45 minut. Jeśli masz gorzkie pomarańcze, cukier granulowany, cytryny-1 cytryna zwykła i 1 cytryna Meyera oraz kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Jest on dostarczany przez proste przepisy. Ogólnie ten przepis zarabia improvable spoonacular wynik z 0%. Podobne przepisy to Marmolada Pomarańczowa Sewilla, Marmolada Z Pomarańczy I Wanilii, oraz Suflet Z Marmolady Sewilskiej.
Instrukcje
1 Wyczyść pomarańcze. Wszelkie, które są uszkodzone lub miękkie, należy wyrzucić.
Pomarańcze pokroić na pół i sok je. Jak sok pomarańczy, zapisać nasiona.
Wrzucić nasiona do osobnej miski i odstawić na bok. Użyjesz nasion, aby uzyskać naturalną pektynę na marmoladę
Skórki pokroić w wąskie paski: biorąc czystą pomarańczową połówkę Skórki, użyj łyżki, aby wykopać membrany segmentowe nadal przymocowane do wnętrza. Umieść kilka z nich w nasionach (błony segmentowe zapewnią również pektynę).
Użyj ostrego noża szefa kuchni, aby cienko julienne Skórki. Po julienne wszystkie pomarańcze umieścić pokrojone skórki i sok w dużej (8-cup Pyrex działa świetnie) miarki.
4 sok zwykłej cytryny i dodać ten sok do skórki pomarańczowej i soku. Zapisz nasiona do produkcji pektyny.
Cytrynę Meyera pokroić w ósemki, wzdłuż.
Usuń nasiona i tyle błon wewnętrznych, ile możesz łatwo usunąć.
Segmenty cytryny pokroić w poprzek na trójkątne kawałki. (Zobacz kroki w przepisie Meyer lemon marmolade na opisy zdjęć.)
Do miarki z pomarańczami dodaj pokrojoną cytrynę.
Dodaj nasiona cytryny Meyer do nasion pomarańczy Sewilli i membrany.
Powinieneś mieć 5 do 6 filiżanek razem, skórek cytrusowych i soków.
6 Wrzuć nasiona Do Woreczka z gazą lub muślinem:
Umieść nasiona cytrusów i membrany w 4 warstwach gaznicy, ciasno związanej sznurkiem lub w muślinowej torebce z galaretką. (Zrobiłem "torebkę pektynową", której używam do robienia Marmolady, zszywając kawałek zwykłej muślinowej tkaniny do torby ze sznurkiem na końcu.)
1 włożyć do garnka pomarańczową mieszankę, dodać wodę:
Umieścić soki pomarańczowe i cytrynowe i pokroić skórki w dużym, szerokim (6 do 8-quart) garnku o grubym dnie.
Dodać 6 szklanek wody. (W tym momencie możesz moczyć przez noc, jeśli chcesz. To pomoże Skórki gotować szybciej.)
2 Bezpieczna torba pektynowa:
Umieść gazę lub worek muślinowy zawierający nasiona cytrusów i miąższ do garnka, zanurzając go w cieczy i przymocuj sznurek na drugim końcu do uchwytu garnka.
Gdy mieszanina gotuje, pektyna z nasion i błon zostanie wyekstrahowana do mieszaniny.
3 gotować, aż skórki będą miękkie: doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Niech gotować, odkryte, przez 30 minut (lub dłużej), lub aż skórki są całkowicie miękkie i gotowane przez.
W zależności od konkretnego owocu, dotarcie do punktu, w którym skórki są miękkie, może zająć więcej czasu i więcej wody. Po dodaniu cukru do mieszanki w następnym kroku, Skórki ujędrnią się z cukrem, więc bardzo ważne jest, aby skórki w tym pierwszym etapie gotowania były całkowicie miękkie.
Przetestuj skórki pomarańczowe. Weź gryza, jeśli skórka jest w ogóle jędrna do ugryzienia, potrzebuje więcej gotowania.
Jeśli woda się zagotowała i mieszanina zaczyna przyklejać się do dna garnka, dodaj więcej wody, filiżankę na raz.
Gdy peelingi są miękkie, zdejmij je z ognia.
Wyjmij torebkę pektynową i umieść ją w misce, aby ostygła, aż będzie wygodna w dotyku.
Zmierz owoce i dodaj cukier i pektynę
Wylać mieszaninę z garnka do dużej miarki. Zmierz, ile masz mieszaniny. W zależności od tego, jak trudno wrzenia i jak długi czas gotowania, można mieć wszędzie od 4 do 5 filiżanek. Powrót mieszaniny z powrotem na patelnię.
Dodaj do mieszaniny 7/8 szklanki cukru na każdą szklankę mieszaniny. Tak więc, jeśli mierzyłeś 4 szklanki mieszaniny, dodaj 3 1/2 szklanki cukru. Po rozpuszczeniu cukru, smak mieszaniny.
Dodaj więcej cukru w zależności od tego, jak słodka ma być twoja Marmolada.
Należy pamiętać, że mieszanka galaretki zmniejszy się dalej, intensyfikując zarówno smak, jak i słodycz galaretki. Zwykle używam 4 szklanek cukru na każde 4 szklanki mieszanki owoców, co daje dość cierpką marmoladę. Zapraszamy do korzystania więcej!
3 wyciśnij pektynę z worka pektynowego: gdy worek pektynowy ostygnie do punktu, w którym możesz sobie z nim poradzić, wyciśnij go jak play-doh, aby wyodrębnić dodatkową pektynę. Chwyć część torebki o wielkości mandarynki i ściśnij, Odciągając torebkę od siebie jedną ręką, trzymając mocno drugą ręką. Pracuj nad torbą.
"Mleko" pektyny, dopóki nie uwolnisz około łyżki pektyny. Pektyna ma konsystencję kwaśnej śmietany.
Dodaj go do pomarańczowej mieszanki.
1 zagotuj i sprawdź temperaturę:
Podgrzać mieszankę galaretki na średnim poziomie i doprowadzić ją do szybkiego wrzenia, mieszając od czasu do czasu, upewniając się, że nic nie przykleja się do dna patelni. Zabezpiecz termometr cukierkowy z boku patelni.
Marmolada może trwać od 15 do 30 minut lub tak, aby ustawić. Po około 10 minutach zacznij go często sprawdzać.
2 Test, aby sprawdzić, czy marmolada jest w punkcie nastawienia: gdy mieszanina osiągnie temperaturę 103°, jest blisko punktu nastawienia. Należy ustawić między 218 ° F i 222 ° F(lub 6 do 10 ° F powyżej temperatury wrzenia na wysokości).
Możesz sprawdzić, czy mieszanka osiągnęła swój punkt zadany, umieszczając niewielką ilość płynu galaretkowego na schłodzonym talerzu i szukając oznak marszczenia, gdy naciskasz ją czubkiem palca.
Chociaż Termometry nie zawsze są dokładne, test zmarszczek działa. Jeśli galaretka zmarszczy się na zimnym talerzu, jest gotowa.
Włóż kilka małych talerzy do zamrażarki, aby schłodzić. Ponieważ temperatura Marmolady osiąga 103°, rozpocznij testowanie, umieszczając niewielką ilość gorącej galaretki na schłodzonym talerzu. Jeśli galaretka rozprzestrzenia się i natychmiast rozrzedza, nie jest gotowa. Jeśli utrzyma swój kształt, to dobry znak.
Niech ostygnie na talerzu przez kilka sekund.
Dociśnij do niego czubkiem palca. Jeśli próbka galaretki w ogóle się zmarszczy, nadszedł czas, aby zdjąć galaretkę z ognia.
Jeśli zmarszczy się choć trochę, jest gotowy
Kiedy używasz termometru cukierkowego do testowania temperatury mieszaniny, upewnij się, że sonda nie dotyka dna patelni. Upewnij się, że wgłębienie na sondzie (przy nowoczesnych termometrach candy jest to około półtora cala od dna sondy) jest faktycznie otoczone mieszaniną. Być może będziesz musiał przechylić patelnię na jedną stronę, aby pokryć sondę wystarczająco, aby uzyskać dobry odczyt.
Przegotowanie Marmolady spowoduje karmelizowany smak lub twarde skórki pomarańczowe w marmoladzie.
1 sterylizuj słoiki do konserw: istnieje kilka sposobów sterylizacji słoików do konserw. Można je uruchomić przez krótki cykl na zmywarce.
Możesz umieścić je w dużym garnku (12 quart) wody na górze stojaka na parze (aby nie dotykały dna patelni) i doprowadzić wodę do wrzenia przez 10 minut.
Lub możesz wypłukać słoiki, wysuszyć je i umieścić je, bez pokrywek, w piekarniku 93° na 10 minut.
2 wysterylizuj pokrywki: w miarę zbliżania się czasu na marmoladę, zagotuj trochę wody w dzbanku do herbaty.
Umieść pokrywki słoika w szklanej lub ceramicznej misce i zalej je wrzącą wodą, aby wysterylizować.
3 dżem kadzi do sterylizowanych słoików: gdy galaretka osiągnie swój punkt zadany, Usuń galaretkę z ognia.
Pozwól galaretce usiąść w garnku na kilka minut (to pomoże utrzymać skórki z pływających w słoikach).
Ostrożnie wlać lub kadzi marmoladę do słoików, jeden po drugim, pozostawiając 1/4 cala przestrzeń głowy w górnej części słoików do uszczelnienia próżniowego.
4 czyste felgi, zabezpieczone pokrywkami i pierścieniem słoika: wytrzyj obręcz czystym, mokrym ręcznikiem papierowym.
Umieść pokrywę na słoiku, zabezpieczając pierścieniem słoika. Pracuj szybko.
5 proces w łaźni wodnej( opcjonalnie): jeśli chcesz, możesz przetworzyć słoiki w łaźni z gorącą wodą przez 5 minut, aby uzyskać lepsze uszczelnienie i zapobiec pleśni. Jeśli wcześniej użyłeś wrzącej wody do sterylizacji słoików, możesz po prostu zachować tę samą konfigurację dla łaźni wodnej. Chcesz się upewnić, że na dnie garnka znajduje się stojak, aby słoiki nie spoczywały na dnie garnka.
6 pozwalając słoikom zapieczętować: gdy zamkniesz słoiki pokrywką i pierścieniem, i umyjesz je wodą (lub nie).
Niech usiąść na kuchennym blacie. Gdy Marmolada stygnie, usłyszysz trzaskający hałas, gdy w przestrzeni nad głową słoików powstaje próżnia, ciągnąca pokrywki w dół.
Czasami marmoladowe skórki pomarańczy unoszą się na górze słoika, aby temu zapobiec, odwracaj słoiki do góry nogami na pół godziny. Obracaj co około 30 minut, aż Marmolada wydaje się stabilna, a skórki są dobrze rozprowadzone przez marmoladę.