Letnie Risotto Warzywne
Letnie risotto warzywne to przystawka śródziemnomorska. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 10g białka, 17g tłuszczu, oraz w sumie 479 kalorii. Ten przepis służy 4 i kosztuje $1.62 za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Ten przepis z prostych przepisów wymaga oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, masła, arborio i liści bazylii. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. To będzie hit w Twoim 4 Lipca wydarzenie. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 0%. Ten wynik jest bardzo zły (ale nadal można go naprawić). Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, lubili również Letnie Risotto Cytrynowo-Warzywne, Letnie Risotto, oraz Letnie Risotto.
Instrukcje
Podgrzej wodę: przynieś wodę do gotowania na wolnym ogniu w małym garnku.
Podsmaż czosnek i ryż w oliwie z oliwek: w innym garnku podgrzej oliwę na średnim ogniu. Gdy oliwa z oliwek jest połyskujące gorąco, dodać czosnek i smażyć, aż pachnące, o 30 sekund.
Wymieszać z ryżem i zalać oliwą z oliwek. Sauté, stale mieszając, przez 2-3 minuty, w którym to momencie ryż zacznie pachnieć orzechowo.
Do ryżu dodać białe wino i wymieszać. Od tego momentu będziesz mieszał ryż risotto prawie stale. Po minucie lub dwóch ryż wchłonie wino, a po wymieszaniu łyżka pozostawi smugi na dnie patelni.
Zacznij dodawać wodę, filiżankę na raz:
Dodaj filiżankę gorącej wody do garnka.
Dodaj dużą szczyptę soli. Mieszaj, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż, a łyżka ponownie pozostawi ślad na dnie patelni.
Dodaj kolejną filiżankę gorącej wody i powtórz.
Dodaj kukurydzę i paprykę: gdy druga filiżanka wody zostanie wchłonięta, dodaj kukurydzę i czerwoną paprykę.
Dodaj kolejną filiżankę wody i mieszaj, aż się wchłonie.
Powtórz z kolejną filiżanką wody i kolejną zdrową szczyptą soli.
Wymieszać z zieloną cebulą i parmezanem: teraz ryż powinien być blisko zrobienia; powinien być w pełni ugotowany, ale nadal al dente, trochę jędrny, nie całkowicie miękki. Gdy ryż osiągnie ten etap, wymieszaj zieloną cebulę i starty parmezan.
Kiedy woda zostanie całkowicie wchłonięta, dodaj trochę więcej wody, aby risotto było luźne. Risotto powinno wypełnić miskę, a nie siedzieć na talerzu.
Wymieszać z bazylią i masłem i posypać czarnym pieprzem do smaku. Gdy masło się stopi, podawać od razu.
Polecane wino: Chianti, Trebbiano, Verdicchio
Risotto działa naprawdę dobrze z Chianti, Trebbiano i Verdicchio. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie białe wina, które dobrze łączą się z rybami i białym mięsem, podczas gdy Chianti to świetna włoska czerwień do cięższych, odważniejszych potraw. Jednym z win, które można spróbować jest Castello di Meleto Chianti Classico Gran Selezione. Ma 4,4 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 62 dolarów.
![Castello di Meleto Chianti Classico Gran Selezione]()
Castello di Meleto Chianti Classico Gran Selezione
Intensywna rubinowa czerwień. Mocny i bogaty w pikantne i balsamiczne nuty, a następnie aromaty owoców czerwonych jagód. Delikatne, eleganckie taniny zachwycają podniebienie zapowiadając przyjemny i długi posmak.