Lekki i chrupiący Fritto Misto
Przepis Light and Crispy Fritto Misto można przygotować w około 1 godzinę . Ten przepis jest dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 4579 kalorii , 30 g białka i 478 g tłuszczu . Za 6,02 USD za porcję ten przepis pokrywa 38% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka kalmarów, koszernej soli i pieprzu, orzeszków ziemnych i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę peskatariańską . Sprawdza się dobrze jako drogie danie główne. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 0% , to danie jest bardzo złe (ale nadal można je naprawić). Lekka i gęsta zupa z kurczaka , Lekki i łatwy Alfredo i Lekki i smaczny makaron z pomidorami, bazylią i mozzarellą na gorący letni wieczór są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej olej: Napełnij duży garnek o grubym dnie olejem do połowy. Rozpocznij podgrzewanie oleju na średnim ogniu, ale nie pozwól mu się rozerwać, dopóki nie będziesz mieć wszystkiego innego gotowego. Przygotuj kalmary i warzywa: Oddziel ciała i macki kalmarów. Jeśli kalmary są duże, przekrój macki na pół.
Rozetnij korpusy kałamarnic, aby leżały płasko, a następnie pokrój je na paski o grubości 1/4 cala i długości 1 1/2 cala. Namocz kałamarnice w mleku, podczas gdy przygotowujesz resztę fritto misto. Przytnij łodygi karczochów i usuń zewnętrzne liście. Pokrój je bardzo cienko wzdłuż końca łodygi. (Jeśli masz prawdziwe małe karczochy, nie musisz martwić się o dławik; jeśli możesz znaleźć tylko duże karczochy, usuń kolczasty dławik przed pokrojeniem.) Przytnij końce cukinii i pokrój wzdłuż na plasterki o grubości około 1/4 cala, a następnie pokrój w paski o długości 1 1/2 cala.
Przygotuj stanowisko do smażenia: Na blasze lub dużym talerzu wymieszaj mąkę, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Przygotuj pokrojoną cytrynę, czosnek, pietruszkę i rozmaryn i połóż je w pobliżu. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi lub papierem pergaminowym. Zwiększ temperaturę oleju, aż osiągnie 375 stopni Fahrenheita na termometrze do głębokiego smażenia.
W międzyczasie odcedź kalmary; wrzuć kalmary, karczochy i cukinię do mąki. Potrząśnij blachą do pieczenia w przód i w tył, aby pokryć składniki. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj około jednej trzeciej posypanych mąką produktów, a także kilka plasterków cytryny i czosnku i smaż przez około 1 minutę.
Dodaj około jednej trzeciej rozmarynu i pietruszki i gotuj dalej, aż warzywa i kalmary będą jasnozłote, kolejne 1 do 2 minut. Używając durszlaka lub chińskiego sitka (lub w ostateczności łyżki cedzakowej), przełóż smażone potrawy na wyłożony talerz, aby je odsączyć. Dopraw większą ilością soli i posiekaną pietruszką i podawaj z ćwiartkami cytryny. Najlepiej podawać na gorąco, więc pozwól gościom zajadać się, podczas gdy Ty zaczniesz gotować kolejną partię. Zdjęcie: David Malosh