Lekka i pyszna lasagne
Jeśli chcesz dodać więcej śródziemnomorskich przepisów do swojej kolekcji, lekka i pyszna lasagne może być przepisem, który powinieneś wypróbować. Jedna porcja zawiera 193 kalorie, 20 g białka i 6 g tłuszczu. Ten przepis jest przeznaczony dla 15 osób i kosztuje 1,71 USD za porcję. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobi go jeszcze raz. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 45 minut. Udaj się do sklepu i kup twaróg, ser mozzarella, koncentrat pomidorowy i kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Świetnie sprawdza się jako danie główne. Jest dostarczany przez Allrecipes. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 67%, to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Pyszny sernik Lite (lekkie gotowanie), Pyszne lekkie parfait Yoplait na przekąskę i Lekka lasagne z kurczakiem Enchilada.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Posmaruj naczynie do pieczenia o wymiarach 9 x 13 cali jedną łyżeczką oliwy z oliwek.
Podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu na średnim ogniu, smaż i mieszaj cebulę i czosnek, aż cebula stanie się przezroczysta, około 5 minut.
Wymieszaj indyka, grzyby, bazylię, oregano i czarny pieprz; gotuj i mieszaj, aż indyk przestanie być różowy, a grzyby puszczą płyn, 10 do 15 minut. Podczas smażenia mięso z indyka pokroić na kawałki. Wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy i szpinak. Gotuj, często mieszając, aż liście szpinaku zwiędną, około 5 minut; wyłącz palnik.
W misce wymieszaj twarożek, białka jaj, natkę pietruszki i parmezan, aż składniki się dokładnie połączą. Odłożyć na bok.
W przygotowanym naczyniu do pieczenia ułóż 4 makarony lasagne, w razie potrzeby nakładając się na siebie i polej makaron połową mieszanki z indyka.
Połowę plasterków cukinii rozłóż na sosie mięsnym, a na wierzch połóż połowę mieszanki twarogu.
Na warstwie twarogu rozłóż połowę sera mozzarella. Powtarzaj warstwy, zaczynając od 4 kolejnych makaronów, pozostałego sosu mięsnego, plasterków cukinii, mieszanki twarogu i pozostałego sera mozzarella.
Piec lasagne w nagrzanym piekarniku, aż sos zacznie bulgotać, a ser się roztopi i zarumieni, od 45 minut do 1 godziny.
Polecane wino: Chianti, Montepulciano, Sangiovese
Chianti, Montepulciano i Sangiovese to moje ulubione dania z lasagne. Lasagne dobrze komponuje się z czerwonym winem o średniej treściwości i wyższej kwasowości. Sangiovese, Montepulciano i Chianti pasują do rachunku. Jednym z win, które możesz spróbować, jest Famille Vincent Cremant de Bourgogne. Ma 4 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 24 dolarów.
Rodzina Vincenta Cremanta de Bourgogne
Z winogron Chardonnay ten brylant łączy w sobie świeżość, treściwość i gładkość. Cremant Brut jest wytrawny i oferuje drobne bąbelki (1,5 miliona/30 minut – policzyliśmy je, ale nie musisz mi wierzyć!), w nosie nuty kwiatowe, na podniebieniu rześkie i owocowe. To wspaniały klasyk na wszelkie świąteczne okazje.