Kurczak Saltimbocca
Chicken Saltimboccan to bezglutenowy i pierwotny przepis na 6 porcji. Jedna porcja tego dania zawiera około 24 g białka , 14 g tłuszczu i łącznie 234 kalorie . Za 1,75 USD za porcję ten przepis pokrywa 23% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Sprawdza się dobrze jako dość niedrogie danie główne. Mieszanka soli i pieprzu, szpinaku, niskosolonego bulionu z kurczaka i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 35 minut . 36 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 88% , co jest spektakularne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Saltimbocca Di Manzo , Mouthwatering Grilled Saltimbocca i Crockpot Cashew Chicken .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Połóż kotlety z kurczaka płasko na blacie roboczym.
Posyp kurczaka solą i pieprzem.
Na każdym kotlecie kurczaka połóż plasterek szynki prosciutto.
Wyciśnij zamrożony szpinak, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dopraw szpinak solą i pieprzem. W małej misce wymieszaj szpinak z 1 łyżką oleju, aby pokryć.
Rozłóż równą, cienką warstwę szpinaku na plasterkach szynki prosciutto.
Posyp każdy parmezanem równomiernie. Zaczynając od krótkiego, zwężającego się końca, zwiń każdy kotlet kurczaka jak roladę. Zabezpiecz wykałaczką.
Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju w dużej, ciężkiej patelni na wysokim ogniu.
Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocistobrązowy, około 2 minuty z każdej strony.
Dodaj bulion z kurczaka i sok z cytryny, a następnie drewnianą łyżką zeskrob zrumienione kawałki z dna patelni. Doprowadź płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie prawie ugotowany, około 8 do 10 minut.
Przenieś kurczaka na półmisek. Gotuj płyn do gotowania na dużym ogniu, aż zredukuje się do około 2/3 szklanki, około 5 minut. Dopraw płyn do gotowania solą i pieprzem do smaku.
Wyjmij wykałaczki z kurczaka.
Skropić kurczaka zredukowanym płynem pozostałym po gotowaniu i natychmiast podawać.