Krewetki królewskie w sosie szafranowo-migdałowym

Krewetki królewskie w sosie szafranowo-migdałowym
Krewetki królewskie w sosie szafranowo-migdałowym to danie główne, które serwuje 4. Na 1,84 zł za porcję, ten przepis okładki 12% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i pescatariański przepis ma 400 kalorii, 13g białka, oraz 33g tłuszczu na porcję. Udaj się do sklepu i odbierz chilli, ghee, nici szafranu i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 11 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 30 minut. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Z łyżeczką wynik 47%, to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Boczniaki Królewskie i krewetki na ryżu, Ugotuj książkę: jagnięcina Korman w sosie migdałowo-szafranowym, oraz Krewetki, Szafran Majonez I Mieszane Zioła Dla Dzieci.

Instrukcje

1
Zrobić sos. Przełóż orzechy nerkowca i migdały do rondla i po prostu zalej zimną wodą. Gotować delikatnie przez 20 minut, aż lekko zmięknie. Orzechy i wodę przełożyć do malaksera i zmiksować.
Składniki, których będziesz potrzebować
Crostini Z Czosnkiem, OpcjonalnieCrostini Z Czosnkiem, Opcjonalnie
Orzechy NerkowcaOrzechy Nerkowca
Podroby I Kość Szyjna Z IndykaPodroby I Kość Szyjna Z Indyka
Końcówki Do Ciast – Okrągłe Końcówki Nr 4Końcówki Do Ciast – Okrągłe Końcówki Nr 4
1/2 Szklanki Drobno Posiekanych Orzechów Pekan PLANTERS®1/2 Szklanki Drobno Posiekanych Orzechów Pekan PLANTERS®
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pomidory Heirloom, Posiekane, OpcjonalniePomidory Heirloom, Posiekane, Opcjonalnie
20 świeżych Truskawek Bez Szypułek20 świeżych Truskawek Bez Szypułek
2
Rozgrzać ghee lub masło w ciężkim rondlu, dodać liść laurowy, kardamon i cebulę i smażyć przez 8-10 minut, aż złoty.
Składniki, których będziesz potrzebować
Słonina WieprzowaSłonina Wieprzowa
8 Filiżanek Miniaturowych Pianek, Podzielonych8 Filiżanek Miniaturowych Pianek, Podzielonych
Świeże Tortille Mączne Do SerwowaniaŚwieże Tortille Mączne Do Serwowania
GheeGhee
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
20 świeżych Truskawek Bez Szypułek20 świeżych Truskawek Bez Szypułek
3
Dodać imbir i chili i smażyć przez minutę, aż będą pachnące.
Składniki, których będziesz potrzebować
6 Pomidorów Obranych I Posiekanych6 Pomidorów Obranych I Posiekanych
Dodatkowa Gęsta śmietana Kremówka, OpcjonalnieDodatkowa Gęsta śmietana Kremówka, Opcjonalnie
4
Dodać kurkumę i smażyć, aż cebula zmieni kolor na żółty, co powinno zająć kolejną minutę. Teraz wymieszać orzechy czyste i gotować pastę ostrożnie, mieszając regularnie aż żółty.
Składniki, których będziesz potrzebować
KurkumaKurkuma
Świeże Tortille Mączne Do SerwowaniaŚwieże Tortille Mączne Do Serwowania
5
Zalać 150 ml bulionu rybnego i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Gdy sos stanie się błyszczący, dodajemy podsmażony szafran, cukier i śmietanę, posypujemy garam masala i doprawiamy solą. Dusić jeszcze kilka minut. Sos powinien być zbyt gęsty, aby wlać, ale wystarczająco cienki, aby łyżka, więc może być konieczne rozcieńczenie go z większą ilością bulionu rybnego. (Sos można przygotować nawet godzinę wcześniej.)
Składniki, których będziesz potrzebować
Garam MasalaGaram Masala
Stado RybStado Ryb
SzafranSzafran
1 Do 2 łyżek Soku Z Cytryny, Opcjonalnie1 Do 2 łyżek Soku Z Cytryny, Opcjonalnie
Podroby I Kość Szyjna Z IndykaPodroby I Kość Szyjna Z Indyka
Sok Z Cytryny, OpcjonalnieSok Z Cytryny, Opcjonalnie
Pokrojony W Kostkę Chleb Czerstwy (kostki 1/2 Cala), Bez SkórekPokrojony W Kostkę Chleb Czerstwy (kostki 1/2 Cala), Bez Skórek
6
Krewetki przełóż do miski i wymieszaj z posypką soli i wszystkimi składnikami na pierwszą marynatę. Jeśli wygląda sucho, dodaj kroplę wody. Odstawić na 10 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Duża Słodka Cebula, Pokrojona W Poprzek Na Plasterki O Grubości 3/4 Cala1 Duża Słodka Cebula, Pokrojona W Poprzek Na Plasterki O Grubości 3/4 Cala
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
Końcówki Do Ciast – Okrągłe Końcówki Nr 4Końcówki Do Ciast – Okrągłe Końcówki Nr 4
Pokrojony W Kostkę Chleb Czerstwy (kostki 1/2 Cala), Bez SkórekPokrojony W Kostkę Chleb Czerstwy (kostki 1/2 Cala), Bez Skórek
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego
7
Rozgrzać olej na dużej patelni i zapiekać krewetki przez 20 sekund, aby się zwijały.
Składniki, których będziesz potrzebować
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
Bita śmietana Lub Lody Waniliowe I Dodatkowe Prażone Orzechy Pekan (opcjonalnie)Bita śmietana Lub Lody Waniliowe I Dodatkowe Prażone Orzechy Pekan (opcjonalnie)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Smażone Krewetki, ObraneSmażone Krewetki, Obrane
8
Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
9
Składniki wymieszać razem na drugą marynatę, wrzucić do niej krewetki (można je pozostawić do 1 godziny).
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Duża Słodka Cebula, Pokrojona W Poprzek Na Plasterki O Grubości 3/4 Cala1 Duża Słodka Cebula, Pokrojona W Poprzek Na Plasterki O Grubości 3/4 Cala
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
10
Rozgrzej piekarnik do wentylatora 180C / 200C / Gaz
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
2 łyżki Mieszanki Brązowego Cukru SPLENDA®2 łyżki Mieszanki Brązowego Cukru SPLENDA®
11
Przebić długi drewniany szpikulec przez ogon każdej krewetki i przebić go do czubka głowy. Podłożyć szaszłyki na tacy do pieczenia i piec przez 6-8 minut, aż lekko zwęglone. W międzyczasie podgrzej sos i dodaj więcej bulionu, jeśli jest zbyt gęsty.
Składniki, których będziesz potrzebować
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
Podroby I Kość Szyjna Z IndykaPodroby I Kość Szyjna Z Indyka
Cukinia Gotowana Na Parze Lub Lekko Podsmażona, Do PodaniaCukinia Gotowana Na Parze Lub Lekko Podsmażona, Do Podania
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Cukierki Air Head Pokrojone W Cienkie PaskiCukierki Air Head Pokrojone W Cienkie Paski
12
Podawać krewetki na dużym talerzu w basenie z sosem dla ludzi, aby pomóc sobie, z dodatkowym sosem i ryżem pilau w miseczkach.
Składniki, których będziesz potrzebować
2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili2 łyżeczki Tajskiej Czerwonej Pasty Chili
Podroby I Kość Szyjna Z IndykaPodroby I Kość Szyjna Z Indyka
Sól Selerowa, Sól Cebulowa, Przyprawa Do Drobiu, Czosnek W Proszku, Papryka I PieprzSól Selerowa, Sól Cebulowa, Przyprawa Do Drobiu, Czosnek W Proszku, Papryka I Pieprz
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego2 Tubki (po 16-1/2 Uncji Każda) Schłodzonego Ciasta Na Ciasteczka Z Masłem Orzechowym, Zmiękczonego

Polecane wino: Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc

Krewetki w menu? Spróbuj sparować z Pinot Grigio, Riesling i Sauvignon Blanc. Te ostre białe wina dobrze sprawdzają się z krewetkami przygotowywanymi na różne sposoby, czy to z grilla, smażone, czy w sosie czosnkowym. Jednym z win, które możesz spróbować, jest GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio. Ma 4,8 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 15 dolarów.
GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio
GIFFT Kathie Lee Gifford Pinot Grigio
GIFFT Pinot Grigio rozbrzmiewa żywą gruszką i tropikalnymi owocami, zrównoważoną przez wyraźną kwasowość i elegancko wyrafinowaną świeżość. To wino o aromatach dojrzałych owoców pestkowych i cytrusów prezentuje smaki melona, nektaryny i cytryny Meyera, które wykończą się lekkimi i orzeźwiającymi.
TrudnośćEkspert
Gotowe W1 h, 30 m.
Porcje4
Ocena Zdrowia8
Magazyn