Kremowa sałatka ziemniaczana z prosciutto
Przepis na kremową sałatkę ziemniaczaną i szynką parmeńską można przygotować w około 1 godzinę i 34 minuty . Ten przepis jest dla 6 osób i kosztuje 1,19 USD za porcję. Jedna porcja zawiera 481 kalorii , 6 g białka i 38 g tłuszczu . Kilku osobom bardzo smakował ten przystawka. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i bezmleczną . 79 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. Jeśli masz szczypiorek, ziemniaki Bliss, oliwę z oliwek i kilka innych składników, możesz go zrobić. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 60% . Ta ocena jest dobra. Podobne przepisy to: Sałatka z pieczonej endywii z prosciutto, figami i pistacjami , Sałatka z pieczonej dyni, prosciutto i serem kozim oraz Zupa z białej fasoli i czosnku ze szpinakiem i chrupiącą prosciutto oraz grzankami z rozmarynem i czosnkiem .
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż na niej jedną warstwę szynki prosciutto.
Piec w piekarniku, aż tłuszcz się wytopi, a szynka będzie chrupiąca, około 12–14 minut.
Wyjmij paski na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu rozgnieć prosciutto ręcznie i odłóż do miski.
Dodaj ziemniaki do dużego garnka z zimną wodą i szczyptą soli. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 15 minut. Pamiętaj, że ziemniaki będą się gotować, gdy wyjmiesz je z wody, a nie chcesz, żeby sałatka ziemniaczana była rozgotowana.
Zdejmij ziemniaki z ognia i odcedź je na durszlaku.
Nałóż durszlak na pusty garnek, aby umożliwić odparowanie wilgoci z ziemniaków.
Aby przygotować dressing: W dużej misce wymieszaj szczypiorek, cukier, majonez, słodką paprykę, musztardę mieloną i ocet jabłkowy. Spróbuj, a następnie dopraw solą i odrobiną pieprzu.
Dodaj ziemniaki i wymieszaj. Schłodź przez co najmniej 1 godzinę.
Wyjmij i posyp chrupiącą szynką prosciutto.