Jak zaparzyć Kefir Wodny (szybki samouczek)
Jak zaparzyć Kefir Wodny (szybki samouczek) może być tylko napojem, którego szukasz. Na 57 centów za porcję, ten przepis okładki 4% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 98 kalorii, 1G białka, oraz 1g tłuszczu. Ten przepis służy 4. Ten przepis jest lubiany przez 4312 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz pod ręką cukier trzcinowy, ziarna kefiru wodnego, niezsiarczone figi i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i wegetariańskie dieta. Jest ona dostarczana przez odżywioną kuchnię. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 10 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 59%. Ten wynik jest całkiem niezły. Podobne przepisy to Jak zaparzyć Kefir Wodny (szybki samouczek), Kefir Wodny, oraz Kefir Wodny (Tibicos).
Instrukcje
Zagotować około 6 szklanek przefiltrowanej wody, następnie wymieszać z cukrem. Nadal mieszając cukier w gorącej wodzie, aż się rozpuści, a następnie pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Umieść ziarna kefiru wodnego w słoiku 2-ćwiartkowym,
Wlać wodę z cukrem i kroplę fig i cytryny.
W razie potrzeby dodaj odrobinę koncentratu lub innego płynnego suplementu mineralnego. Przykryj słoik luźno pokrywką lub gazą zabezpieczoną sznurkiem do gotowania, aby wpuścić powietrze, ale aby zapobiec zepsuciu wody przez zabłąkane zanieczyszczenia. Pozostawić kefir wodny do fermentacji przez 2 do 3 dni. Im dłużej fermentuje, tym silniejszy staje się jego smak. Kiedy woda kefir nabiera smaku, który Ci odpowiada, przecedzić go przez niereaktywny (z tworzywa sztucznego, drewna lub stali nierdzewnej) sitko do dzbanka. Wyrzucić zużytą cytrynę i figi, ale zarezerwować ziarna kefiru wody, które mogą być natychmiast rekultywowane lub które mogą być przechowywane w wodzie w lodówce do 1 tygodnia.Podczas gdy kefir wodny można cieszyć się, jak to jest, po początkowej fermentacji, można również fermentować go po raz drugi. Wtórna fermentacja pozwala na smak wody kefir, a proces wtórnej fermentacji, który występuje w szczelnie zamkniętej butelce (jak te) pozwala na rozwój dwutlenku węgla, wytwarzając gazowany kefir wodny.Do fermentacji wtórnej wlej 1/4 szklanki wybranego soku owocowego lub 1 łyżkę organicznego cukru trzcinowego do każdej z dwóch butelek typu flip-top (takich jak te). Następnie wlać kefir wody z dzbanka do butelki, napełniając je w ciągu 1/2 cala do 1 cala ich otworów. Uszczelnij butelki i ustaw je na blacie, aby fermentowały przez kolejne 18 do 24 godzin, pamiętając, że ciepłe temperatury przyspieszą proces fermentacji, podczas gdy chłodne temperatury spowolnią go.
Przenieść butelki kefiru wody do lodówki na 3 dni, aby pęcherzyki do Ustawienia. Otwórz ostrożnie nad zlewem, ponieważ ciecz w butelce jest pod ciśnieniem, a po zwolnieniu uszczelki butelki kefir wodny może się spienić i spienić.